Sylvi Ann (21) svindlet av Facebook-annonse

117 useriøse nettbutikker har havnet på Forbrukerombudets svarteliste.

Grundig lurt på Facebook

GRUNDIG LURT: Sylvi Ann Birkaas kjøpte falske Nike-sko gjennom en annonse på Facebook.

Foto: Kaspar Knudsen / NRK

Navn og bilde er fjernet fra denne saken, etter forespørsel fra de involverte.

– Jeg fikk ikke engang på meg skoen. Jeg måtte klippe den opp og sy den selv for å kunne bruke den.

21 år gamle Sylvi fra Bergen ble grundig lurt gjennom en annonse på Facebook. Nettbutikken brandsalg.no lokket med Nike-sko til seks hundre kroner og Birkaas kjøpte skoene i god tro.

– Da jeg skjønte at skoene var falske prøvde jeg å kontakte nettbutikken, men det var umulig å få kontakt med noen. Det var da jeg kontaktet Forbrukerombudet, sier hun

– Ikke uvanlig

Svindler slik som Birkaas opplevde blir bare mer og mer vanlig ifølge Jo Torkel Gjedrem, administrerende direktør i Forbrukerombudet.

– Det skal ikke mye ressurser til for å lage en nettbutikk som ser veldig profesjonell ut, sier Gjedrem.

Har laget svarteliste

Forbrukerombudet har derfor laget en svarteliste navnet på 117 useriøse nettbutikker som selger falske produkter, eller som ikke sender varen i det hele tatt.

– Mange av nettstedene ser norske ut men de holder til i utlandet. Hadde de holdt til i Norge hadde det vært mye lettere for oss å stanse disse useriøse aktørene, sier Gjedrem.

Verken talsmann for Facebook i Norden, Jan Fredriksson, eller noen nettbutikkene på Forbrukerombudets svarteliste har vært tilgjengelig for å kommentere saken til NRK.no.

– Vær forsiktig

Gjedrem i Forbrukerombudet mener det er viktigere enn noen gang å være skeptisk til gode tilbud på internett.

– Selv om tilbudet ser veldig bra ut og du har kjempelyst på de nye skoene eller den fine vesken så er det lurt å ta en enkel dobbeltsjekk eller sjekke om nettbutikken står på svartelisten, sier Gjedrem.

– Har lært til neste gang

Sylvi er ikke i tvil om at hun kommer til å være mer kritisk neste gang hun vurderer å kjøpe noe fra en nettbutikk.

– Jeg kommer til å prøve å finne ut mer om nettbutikken før jeg trykker på "kjøp". Og så vil jeg se til man betaler med tjenesten paypal, det er viktig, avslutter hun.