Hopp til innhold

Svenske Christian (26) tok fly til Norge for å kjøpe julemat

BERGEN STORSENTER (NRK): «Alle» nordmenn handler i Sverige. Her er svensken som «harryhandler» i Norge.

Christian Fredheim Björk

PÅ HARRYHANDEL I BERGEN: Christian Fredheim Björk (26) jobber i flyselskap, og fikk derfor rabatterte flybilletter. Men familiens julemat blir uansett langt dyrere enn gjennomsnittet, når 26-åringen flyr tur/retur Stockholm/Bergen for å kjøpe pinnekjøtt.

Foto: Espen Hatlestad / NRK

Mens mediene bugner av saker om nordmenn på harryhandel i Sverige – og norske politikere gjør det enda mer attraktivt å hamstre godis, öl og kött hos söta bror – reiser Christian Fredheim Björk (26) motsatt vei.

Med handleliste hjemmefra fløy han tirsdag formiddag fra Stockholm til Bergen. På dagstur – ens ærend for å kjøpe julemat.

– Jeg kom rett hit fra Flesland, og flyr tilbake i femtiden, sier Björk, da NRK treffer ham i fetevarebutikken R. Birkeland på Bergen storsenter.

Morssiden av familien kommer fra bergensområdet, men har bodd i Sverige i mange år. De norske tradisjonene på julaften blir imidlertid holdt i hevd.

– Jeg er her for å handle pinnekjøtt og lammerull. Og fårepølse. Jeg skal ta det med til Stockholm. Vi feirer svensk jul om dagen, og norsk jul om kvelden, forteller 26-åringen, som til vanlig jobber i SAS.

– Dette blir som en «harrytur» til Bergen?

– Ja, precis, sier Björk og ler.

Frode Steen. professor NHH.

– INGEN HANDLER I NORGE: – Vi er høykostlandet, så hos oss handler normalt ingen, fastslår professor Frode Steen.

Foto: Sindre Øye Helgheim / NRK

Professor om svenskehandel: – Helt absurd

– Han må være veldig glad i pinnekjøtt, utbryter NHH-professor Frode Steen.

– Men det er faktisk ganske fascinerende, akkurat det med pinnekjøtt. Det har jo spredd seg fra Vestlandet til hele Norge. Og vi har jo hatt mange svenske gjestearbeidere, så jeg vil tro det har bidratt til å spre mattradisjonene også ut av landet, sier Steen.

Som riktig nok ikke er professor i mattradisjoner – men leder forskningsprosjektet «FOOD» ved Norges Handelshøyskole (NHH), og forsker på grensehandel. Björks dagsreise til Norge bryter fullstendig med normen, viser Steen og kollegaenes funn.

Deres forskning konkluderer med at 60 prosent av alle nordmenn, fra øst til vest og sør til nord, i løpet av et år handler i Sverige minst én gang.

– Svenskehandel er blitt et landsfenomen. En tredjedel av alle vestlendinger handler årlig i Sverige. Det går 13 timer lange bussturer fra Bergen til Sverige med folk som skal handle, noe som egentlig er helt absurd, mener Steen.

Ifølge SSB la nordmenn igjen 15,1 milliarder kroner på dagsturer utenlands mellom april i fjor og mars i år.

Og det er naturlig nok østlendingene som handler mest i Sverige. Så stor andel av innbyggerne i hvert fylke «harryhandler» årlig, ifølge NHH-funnene:

Svenskehandel

HARRYHANDEL: Så stor prosentandel av innbyggerne i hvert fylke hadde handlet i Sverige i løpet av de tolv foregående månedene, viste NHH-undersøkelsen.

Foto: NHH

– Norge er i en særposisjon

Foruten asiater som tidvis finner billigere «merkeklær» i Norge enn hjemme, er ikke «norskehandel» et begrep forskerne opererer med.

– Finnene handler i Litauen, svenskene i Danmark, danskene i Tyskland, og så videre. Alle handler hos hverandre. Men Norge er i en særposisjon. Vi er høykostlandet, så hos oss handler normalt ingen, fastslår professor Steen.

Men det finnes jo alltid unntak som bekrefter regelen. R. Birkeland er kjent for pinnekjøttet sitt, og det er på ingen måte tilfeldig at det er på kjøpesenteret i Bergen sentrum Christian Fredheim Björk har endt opp.

– Det er min morfar som pleier å gjøre dette, men han er blitt litt gammel, så det ble min oppgave i år. Men jeg har fått klar beskjed av ham om hvor jeg skulle gå, forteller Björk, før han fornøyd kan legge tre kilo pinnekjøtt i kofferten.

Nå gleder han seg til «norsk» julefeiring med familien.

Jansons fristelse er det jeg synes er best. Men svensk mat kan jeg jo spise hele året. Så jeg må jeg vel nesten si at det er pinnekjøttet jeg gleder meg mest til på julaften, sier Björk.

Nordby shoppingcenter setter omsetningsrekord igjen.

YNDET MÅL: Nordby Shoppingcenter i Strömstad omsetter årlig for flere milliarder fra nordmenn på «harryhandel».

Foto: Lars H. Pedersen / NRK