NRK Meny
Normal

SV: – Ingen tillit til politiledelsen

Et unisont fylkeslag i SV vil sette Hordaland politidistrikt under styring av Politidirektoratet.

Geir Gudmunsen og Gunnar Fløystad

FÅR KRITIKK: Politimester Geir Gudmundsen og visepolitimester Gunnar Fløystad møter massiv kritikk etter avsløringene i boken til politivarsler Robin Schaefer.

Foto: Hommedal, Marit / NTB Scanpix

Et enstemmig Hordaland SV stemte søndag for å kreve at politimester Geir Gudmundsen i Hordaland politidistrikt går av etter Monika-saken.

Politilederen valgte i helgen å trå til side, etter omfattende kritikk i ledelsens behandling av både Monika-saken og varsleren Robin Schaefer.

Men Gudmundsen går ikke av, og går kun ut av ledelsens mens granskingen av politidistriktet pågår. Det er ikke nok, mener Hordaland SV.

– Saken er så alvorlig at det ikke er en tilstrekkelig løsning at politimesteren trår til sides i granskingsperioden, heter det i uttalelsen fra årsmøtet.

– Må under administrasjon

Monika Sviglinskaja

FUNNET DØD: Behandlingen av dødsfallet til Monika Sviglinskaja har ført til en stor tillitskrise for Hordaland politidistrikt.

– Hordaland SV mener at Hordaland politidistrikt må settes under administrasjon. For å gjenreise tilliten til politidistriktet, må politidirektør og i siste instans justisministeren, ta radikale grep på vegne av innbyggerne i Hordaland, heter det i uttalelsen.

Politidistriktet og Gudmundsen har vært i hardt vær det siste halvåret, etter pågripelsen av en 32 år gammel mann for drapet på Monika Sviglinskaja (8) i 2011.

Det hele eskalerte etter avsløringene i boken til varsleren Schaefer. I boken sin forteller Schaefer at han sendte et notat til ledelsen allerede 6. januar i fjor, med liste over konkrete feil og mangler i Monika-etterforskningen.

Hordaland SV er bare de siste av mange som har reagert mot ledelsen i politidistriktet. De mener politiet har sviktet Monika og hennes mor på det groveste.

– Det kan se ut som det er en alvorlig systemsvikt ved Hordaland politikammer, og SV vil sette et stort spørsmålstegn om politidistriktet tar vold mot barn og kvinner på alvor.

Mange reaksjoner

– Rettferdighet for kvinner og barn kan ikke være overlatt til at varslere og familie må sette helsen sin i pant for rettferdighet, mener Hordaland SV.

Et samlet fylkesparti krever derfor at Politidirektoratet tar over styringen av Hordaland politidistrikt.

Flere reaksjoner mot ledelsen i Hordaland politidistrikt etter bokavsløringene:

Siste video

Distriktsnyheter fra Hordaland og Sogn og Fjordane
Erna Solberg med fremføring av "Nystemten" og Ketil Solvik-Olsen på tuba var en del av den offisielle åpningen av Bergens nye flyplass.
Se hele arbeidet med å fjerne flytedokken fra Foto/redigering: Tim Wassmo