SV kritiske til regjeringens skolefrokost-nei: – Viser at de gjør forskjell på folk

Statsministeren vil ikke finansiere gratis skolefrokost tross gode tilbakemeldinger fra elever og lærere. Selv har hun gratis frukt på kontoret.

Elever på Årstad vgs skolefrokost

POPULÆR FROKOST: – Det er til og med elever fra andre skoler som kommer her for å spise, fortalte Årstad-elev Helene Zimmer (t.v.) til NRK i forrige uke. Den videregående skolen i Bergen har hatt gratis skolefrokost i to år. Nå blir ordningen gjeldende for alle offentlige videregående skoler i Hordaland.

Foto: Sølve Rydland / NRK

I forrige uke skrev NRK at Hordaland nå blir det tredje fylket i landet til å innføre gratis skolefrokost for alle elever i den offentlige videregående skolen. Ordningen koster fylkeskommunen 6,5 millioner kroner i året.

– Vi skulle ønske en brukte midlene på undervisning, sa Høyres Silja Ekeland Bjørkly.

I onsdagens spørretime på Stortinget utfordret Audun Lysbakken (SV) statsminister Erna Solberg (H) på «effekten av alle de usosiale kuttene regjeringen gjør».

Han tok blant annet opp at Høyre er imot skolefrokost – og pekte på paradokset han mener det er at statsministeren selv har gratis fruktordning på kontoret.

– At Høyre kritiserer at skoleelever får skolefrokost, samtidig som de bevilger seg selv gratis frukt, er en god illustrasjon på hvordan regjeringen gjør forskjell på folk, sier SV-lederen til NRK.

– Hvorfor er det bedre å bruke pengene på mat enn undervisning?

– Dette er ikke enten eller. Det er fullt mulig å gjøre begge deler. Regjeringen har gitt flerfoldige milliarder i skattekutt til de rikeste, en liten del av disse pengene kunne gått til skolemat, for å sikre at alle elever får gode forutsetninger for å lære, sier Lysbakken.

Muntlig spørretime i Stortinget

SPØRRETIME: Leder i Sosialistisk Venstreparti (SV) Audun Lysbakken og statsminister Erna Solberg (H) i den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Lettere med et eple enn en mattelærer

Solberg bekreftet i Stortinget at det fortsatt er gratis fruktordning på Statsministerens kontor, men viste ikke noe tegn til å ville endre på ønsket om ikke å bidra til ordninger med frukt og grønt i skolen, ifølge NTB.

– Vi mener det er helt fint å ha mat på skolen, men ikke som en statlig ordning, sa Solberg.

Hun sa som Bjørkly i Hordaland at regjeringen synes det er bedre å bruke penger på lærere.

– Det er lettere at foreldre putter et eple i skolesekken enn en at de putter en mattelærer til ekstraundervisning på ettermiddagstid, sa Solberg i Stortinget.

Solberg sier regjeringen satser på flere og mer kompetente lærere, blant annet gjennom etter- og videreutdanning, og ikke vil finansiere skolemat over statsbudsjettet.

– Da vil vi heller sørge for kunnskap og kompetanse, sa Solberg i Stortinget, og la til at hun ikke vil motsette seg å få fjernet gratisfrukten fra kontoret.

– Hvis det er viktig for representanten, kan vi sikkert kutte ut det.

– Ikke alle har penger

Lærere og elever NRK snakket med på Årstad videregående skole i Bergen, der de har hatt gratis skolefrokost i to år, mener ordningen både bedrer skolemiljøet og enkeltelevenes forutsetninger for å lære.

Høyres Silja Ekeland Bjørkly stilte seg imidlertid skeptisk til at maten har noen effekt på resultatene på skolen. Det gjør Lysbakken oppgitt.

– Det er bra at Hordaland nå prøver ut gratis skolefrokost. Det er synd Høyre ennå ikke har fått med seg at det er en sammenheng mellom læring og næring, og at ikke alle elever får frokost hjemme eller har penger til å kjøpe seg lunsj, sier han.