Normal

Medlemmene i Brann vil kaste Bruun-Hanssen

Medlemsutvalget i Brann mener daglig leder Roald Bruun-Hanssen må erstattes for å bygge ny tiltro. Samtidig gir supporterne full tiltro til trener Rikard Norling.

Roald Bruun-Hanssen på Flesland etter nedrykket

MÅ GÅ: Medlemmene i Sportsklubben Brann mener klubbens daglige leder ikke har den tillit som skal til for at han kan fortsette. De vil ha nye koster for at Brann skal kunne reise seg.

Foto: Anders Ekanger / NRK

Det har vært dagen for de store evalueringene av Branns elendige 2014-sesong i dag. En sesong som endte med nedrykk for Bergens beste fotballag.

Både supporterklubben og medlemsutvalget har kommet med uttalelser. De har forskjellig oppfatning av hva som bør skje i sportsklubben etter katastrofesesongen.

Supporterne i Bataljonen krever ikke at hoder ruller til tross for nedrykket. Tvert imot uttrykker de sterk støtte til Brann-trener Rikard Norling, som de mener bør få fortsette.

«Rikard Norling har vår tillit som trener!»

Styret i Brann Bataljonen

Men medlemsutvalget er krassere i sin kritikk mot SK Brann, og går så langt som å kreve at daglig leder Roald Bruun-Hanssen må erstattes.

Medlemmene: Ny daglig leder

Brann-supporter

VIL HA NY TRO: Medlemsutvalget i Brann tror ikke Brann kan beholde troen på klubben om det ikke skjer endringer i ledelsen.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Medlemsutvalget representerer medlemmene i klubben, og hadde mandag kveld styremøte. I kveld kom de med sin innstilling til styret om hva som må gjøres i klubben videre.

NRK vet at de her krever at styret finner en ny daglig leder til å erstatte Roald Bruun-Hanssen etter snart åtte år.

Medlemsutvalget peker på store tillitsproblemer til klubbens ledelse. De mener en ny daglig leder er det som må til for å skape ny tro etter lang tids negativ utvikling.

De tror rett og slett ikke at klubben vil kunne bevare troverdigheten om det ikke kommer nye krefter inn i ledelsen.

Medlemmenes talspersoner ønsker også å få på plass en midlertidig sportssjef i en overgangsperiode – samt en fast sportssjef på sikt. NRK vet at de også ønsker en åpen evaluering av klubben, og at de er bekymret for at den pågående evalueringen er for intern.

Supporterne: Krever ingens avgang

Rikard Norling

STØTTE: Mange har krevd Rikard Norlings avgang etter katastrofesesongen 2014. Men nå har får han full støtte fra Branns supporterklubb.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

I dag er det også første gang supporterklubben Bataljonen kommer med en offisiell og samlet uttalelse om hva de mener gikk galt i katastrofesesongen. Det skjer etter et styremøte i Bataljonen søndag kveld.

Og noen vil garantert bli overrasket over at supportergruppen ikke krever noens avgang etter det historiske nedrykket. Tvert imot uttaler de full støtte til hovedtreneren:

«Rikard Norling har vår tillit som trener!» skriver Bataljonen i sin uttalelse.

Det har tordnet rundt Norling etter nedrykket forrige uke. Bergenspressen har krevd hans avgang, og Brann-fans gikk nærmest til angrep på svensken etter tapet i Mjøndalen.

Men kritikken har også haglet mot daglig leder Roald Bruun-Hanssen, styreleder Rolf Barmen og resten av Brann-ledelsen. Mange har krevd at flere i ledelsen i sportsklubben også må skiftes ut.

– Sesongen må få konsekvenser, slår Bataljonen selv fast.

Rolf Barmen

KRITIKK: Bataljonen mener styret og styreleder Rolf Barmen har samarbeidsproblemer. De ytrer likevel ikke krav om utskifting her.

Foto: Kjell Jøran Hansen
Roger Lillebøe-Hansen

GIR STØTTE: Bataljonen-leder Roger Lillebøe-Hansen har vært tydelig i sin støtte til Norling.

Foto: NRK

Forberedt på kritikk

Mange vil trolig bli overrasket over at Bataljonen likevel ikke krever at hoder ruller:

«Det er ingen tvil om at mye av arbeidet som har blitt gjort i klubben ikke har vært godt nok – ut fra resultatet vi har endt opp med. Om løsningen er at noen eller alle må gå og at dette er løsningen som får oss rett opp igjen i eliteserien er imidlertid uklart. »

Supporterklubben er også tydelig forberedt på reaksjoner fra medlemmene sine når de ikke krever Bruun-Hanssen eller Norlings avgang:

– En uttalelse hvor vi ikke klokkeklart går inn for at Roald Bruun-Hanssen skal ut av klubben vil avstedkomme kraftig kritikk blant en del av våre medlemmer, skriver Bataljonen-styret.

Fredag ble det klart at ingen trekker seg etter katastrofesesongen i Brann. Men krisemøtet skapte splid i styret, og førte til at styreleder Rolf Barmen måtte trekke uttalelser der han fredet daglig leder.

Uenighet i styret

Leder i Bataljonen Roger Lillebøe-Hansen har vært tydelig i sin støtte til Norling etter katastrofesesongen. Nå uttaler også et samlet Bataljonen-styre seg i samme retning.

Styret i supporterklubben legger ikke skjul på at det er uenigheter blant dem.

«Det er riktig å si at det er uenighet internt i styret i Bataljonen på hvor hardt vi skal gå ut mot Brann og enkeltpersoner i Brann» skriver de – før de unngår å rette kritikk mot nettopp enkeltpersoner.

De skriver at de også har fått kritikk for ikke å ha kommet med noen uttalelse i dagene etter at Brann rykket ned for første gang på nesten 30 år. Det samme fikk de i tiden rundt Rune Skarsfjords avgang for ett år siden.

«I 2013 fikk Bataljonen mye kritikk fra et stort hylekor for at vi ikke gikk sterkt ut og tok et kraftig standpunkt for at Skarsfjord måtte gå. Når Skarsfjord selv gikk ut og sa at han trakk seg fikk Bataljonen sterk kritikk fra et nytt stort hylekor for at vi hadde presset Skarsfjord ut av klubben» poengterer de.

Dette krever de

Men supporterklubben krever likevel at ting skjer på Brann Stadion. De krever i første omgang at en sportssjef kommer på plass i klubben. Brann har tidligere vedtatt å ansatte sportssjef, men har utsatt ansettelsen i hele år.

Bataljonen mener det er feil heller å bruke klubbens penger på å kjøpe dyre spillere enn å ansette en sportssjef:

– En sportssjef krever inn i klubben umiddelbart. Hovedfokus for en ny sportssjef må etter vår mening være spillerlogistikk og evnen til å hente spillere som passer inn i en tiltenkt rolle, uten at de nødvendigvis skal være kjente og dermed dyre alternativ, skriver Bataljonen-styret.

«Vår anbefaling er at det er riktig og viktig at en sportssjef kommer utenfra klubben for å kunne bidra med nye impulser og være med på å utvikle Brann som organisasjon videre. »

Bataljonen kommer i tillegg med følgende krav og uttalelser:

  • En uhildet og profesjonell evaluering av alle deler av klubben.
  • En grundig og krass evaluering av Rikard Norling.
  • Stabilitet på trenersiden, stå ved ansettelsen av Norling og la ham få bygge laget opp igjen.
  • De uttrykker bekymring for samarbeidet i styret i Brann og styrets samarbeid med administrasjonen i klubben. Bataljonen krever at samarbeidet i styret må bli bedre.