Styreleder: – Det er bare fryktelig leit

Betanien-direktøren har brukt stiftelsens millioner på fester og sex med prostituerte i Spania. – Underslaget er helt uakseptabelt i seg selv. Når vi ser hva pengene er brukt til, blir det bare enda verre, sier styrelederen.

Betanien

TROR IKKE DE FÅR TILBAKE PENGENE: – Hvis de er brukt, så er de brukt, og det er høyst tvilsomt at vi får tilbake hele beløpet, sier styreleder i Stiftelsen Betanien, Christian Hysing-Dahl.

Foto: Jan Børge Leirvik / NRK

– Dette er bare fryktelig leit, sier styreleder Christian Hysing-Dahl i Stiftelsen Betanien.

Blomhoff

TILSTÅR UNDERSLAG: Are Blomhoff tilsto tirsdag underslag av 15,8 millioner fra arbeidsgiveren Stiftelsen Betanien. Her hilser han på Kongen under utdeling av fortjenstmedaljen i 2012.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix service

I dag møtte stiftelsens tidligere direktør Are Blomhoff for retten i Drammen. Der tilsto han underslag av 15,8 millioner kroner fra arbeidsgiveren.

Han fortalte også at størstedelen av pengene var gått til fester og sex med prostituerte, som fikk betalt mellom 1.000 og 1.500 euro for hver fest de deltok på i Alfaz del Pi i Spania.

– Det ble nesten en sykdom, eller en avhengighet, sa Blomhoff i retten, der han ifølge Bergens Tidende også fortalte at han hadde et alkoholproblem.

LES MER: Tidligere prest brukte millioner på fest med prostituerte

– Har levert alt til politiet

Styreleder Hysing-Dahl sier de ikke visste hva pengene gikk til før underslagssaken dukket opp.

– Det dukket opp påstander om dette i kjølvannet av at underslaget ble kjent, men vi har overlevert alt til politiet, sier styrelederen om festene i Spania.

Han mener underslaget blir verre når man nå vet hva pengene er blitt brukt til, og viser til at Blomhoff var en tillitsperson for mange.

– Dette er fryktelig leit, gjentar Hysing-Dahl.

Tror ikke de får pengene tilbake

Betanien mener den tidligere daglige lederen har underslått over 20 millioner, og har totalt sett krevd Blomhoff for 28 millioner kroner inkludert renter og omkostninger.

– Vi har gått lenger tilbake i tid, men politiet valgte å sette grensen på 15,8 millioner, sier Hysing-Dahl.

LES OGSÅ: Mener direktør underslo for over 20 millioner

Han sier styret ikke har besluttet hvorvidt de skal forfølge de resterende millionene videre, men tror uansett stiftelsen må se langt etter mesteparten av pengene.

– Hvis de er brukt, så er de brukt, og det er høyst tvilsomt at vi får tilbake hele beløpet. Det er ikke mange som kan klare å komme opp med slike summer. Jeg synes at det viktigste er at han viser vilje til å gjøre opp for seg, sier Hysing-Dahl.

– Det har vært en stor belastning

Dialogen mellom stiftelsen og den tidligere daglige lederen går gjennom Blomhoffs advokat.

– Jeg synes det er greit at saken nå får en avslutning, både for hans del og vår del. Nå får han sin dom og kan starte soningen av den, sier Hysing-Dahl.

Stiftelsestilsynet konkluderte like før jul med at Betanien-styret har håndtert saken på en tilfredsstillende måte.

Hysing-Dahl legger ikke skjul på at saken har vært vanskelig for Betanien, som med rundt 550 ansatte driver sykehus, barnehage og høgskole fra lokalene i Fyllingsdalen i Bergen.

– Det har vært en stor belastning for virksomheten. Vi mener vi har klart å levere skikkelige tjenester, men det er klart at virksomheten har fått et stort tap, sier han.

ALT OM SAKEN: Betanien-leder underslo minst 15 millioner kroner