Hopp til innhold

Lav valgdeltakelse - studenter stemmer ikke der de bor

Studenter som slipper å melde flytting til kommunen de studere i, er en av årsakene til lav valgdeltakelse. Det mener valgforsker ved Rokkansenteret, Jacob Aars.

Valg 2007
Foto: Espen Øyen / NRK

– Det er et problem når en så stor andel av de som bor i byen faktisk ikke kan påvirke den politikken som føres i byen, sier Aars.

Ved de fleste studiestedene i Norge bor det store studentkull som ikke har bostedsadresse i kommunen.

Det betyr at de heller ikke kan delta i den lokale valgkampen.

Et lokalt demokratiproblem

Det blir bare flere og flere studenter som flytter på seg i Norge. Derfor er dette en demokratisk utfordring for samfunnet, mener Aars.

- Det er nok en av forklaringene til at valgdeltakelsen innenfor den aldersgruppen, altså da under 30 år, er lavere enn gjennomsnittet, sier han.

Store studiesteder i Norge har opptil halvparten av innbyggere som ikke har stemmerett i kommunen.

– Stem der du bor

Bare i Bergen er 10 prosent av de stemmeberettigede innbyggerne studenter som ikke kan stemme ved lokalvalget.

– Man skulle vært opptatt av de utfordringene som er på det stedet der man egentlig oppholder seg mest.Jeg syns det er naturlig at de tenker at ”nå er de i Bergen, jeg bør stemme i Bergen", sier ordfører i Bergen, Herman Friele.

Han liker lite at det bor over 15 000 studenter i byen hans som ikke deltar i lokalvalget, fordi de er folkeregistrert i andre kommuner.

– De har en nytteverdie av at Bergen fungerer som en god og trygg by å bo i, og at de får nødvendige tjenester og service de har krav på. Det vil si de tjenester vi som politikere må levere til de som bor her, enten man bor fast eller midlertidig i Bergen, sier Friele.

Lønner seg ikke

Men dagens stipendordninger gjør at det lønner seg for studentene å være folkeregistrert i sine hjemkommuner.

Det er først når studentene begynner å jobbe mer enn 50 prosent at de er lovpålagt å melde flytting til studiebyen.