NRK Meny
Normal

– Jeg mistet helt troen på systemet

Høyre-politiker Jan Sverre Stray skriver bok om korrupsjonsmistanken. Der vil han takke familien – og sparke tilbake mot både politi og media.

Se intervjuet med Høyre-politiker Jan Sverre Stray, som i dag ble renvasket for korrupsjonsmistanken.

SE VIDEO: Saken mot Jan Sverre Stray ble i dag henlagt etter halvannet år med en siktelse for grov korrupsjon. Se intervjuet i Vestlandsrevyen her.

Etter halvannet år med siktelsen for grov korrupsjon hengende over seg, fikk Høyre-politikeren i dag vite at saken er henlagt etter bevisets stilling.

I kveld stilte han til et åpenhjertig intervju med NRK.

– Å stå opp med og legge seg med denne børen i så lang tid, det er klart det er en mental belastning. Noe en ikke kan skjønne før en er utsatt for det. Jeg ønsker ikke at min verste fiende skal oppleve noe slikt, sier Stray.

– Du kan tenke deg at du har gått med en sekk på 100 kilo, og så plutselig tar noen den børen fra deg. Det er en lettelse av en annen verden og en stor takknemlighet.

Troen har vært helt avgjørende.

Jan Sverre Stray (H)

Takker familien og troen

Bystyrepolitikeren i Bergen har vært mistenkt for å ha mottatt 100.000 kroner for å påvirke en reguleringssak, og ble sittende i varetekt i tre uker.

Eikås motorsportsenter

BAKGRUNNEN: En tomt ved motorsportanlegget på Eikås i Bergen var bakgrunnen for siktelsen. Politiet mente to forretningsmenn gav Stray 100.000 kroner for hjelp til omregulering. Nå er alle tre renvasket.

Foto: Tina Sletten

Men politiet hadde ikke bevis for påstandene sine, slår statsadvokaten fast.

– For meg og familien har det vært en stor belastning. Men samtidig har det hele også gitt meg en enorm støtte, så det er merkelig det at når en utsatt for slike dramatiske ting, og blir smadret så fullstendig, så er det fantastisk å oppleve alle de hundrevis med mennesker som rekker ut en hånd.

SAMLESIDE: Alt om Stray-saken

Jeg har allerede 150–160 sider med notater som forhåpentligvis blir bok før jul.

Jan Sverre Stray

I tillegg til å være folkevalgt, er Stray en kjent skikkelse i det kristne miljøet i Bergen.

– Det har ikke vært vanskelig, men snarere en stor hjelp. Jeg har hentet styrke hos venner, familie og troen. Og troen har vært helt avgjørende, sier han.

Boken er under arbeid

Han vil avslutte sin periode som folkevalgt før valget i høst, og vil ikke snakke om erstatningskrav.

Men en bok om opplevelsen er allerede på trappene. Stray har flere han vil si ifra til.

– Jeg har blitt dårlig behandlet av mange, og har mange tanker rundt dette. Jeg har allerede 150–160 sider med notater som forhåpentligvis blir bok før jul.

– Opplevelsene med politi, rettsvesen og media har gjort at jeg har mistet helt troen på systemet underveis. Men da telefonen kom i dag om henleggelsen, begynte jeg så vidt å få troen igjen, sier han.

Siste video

I minst 50 km/t kjører brøytebilen på en gangvei ved E39 som brukes som skolevei.
Programleder: Mariann Reikerås
Programleder: Mariann Reikerås