Hopp til innhold

Flere hundretusen vil tenne lys

Vi reagerer med uro, sjokk og forferdelse på bombeangrepet i Oslo. Det viser vi omverdenen på både Twitter og Facebook.

Atle Dyregrov

STÅ SAMMEN: - Snakk med hverandre, sier krisepsykolog Atle Dyregrov.

– Disse bildene gjør oss urolig. Før har terror vært noe som hører utlandet til. Nå har det rykket nærmere, og treffer hjertene våre også, sier krisepsykolog Atle Dyregrov.

Folk deler sine tanker på Facebook og Twitter. Støttegruppen «Tenn et lys for de omkomnede og skadde etter tragedien i Oslo og Utøya» hadde over 200.000 medlemmer klokken 22.30 fredag. Antall medlemmer øker med flere tusen i minuttet. Ved midnatt hadde antall medlemmer passert 300.000.

Tror folk vil være urolige

Dyregrov sier at det i andre omgang spesielt er folk som oppholder seg i Oslo som vil være urolig i ettertid.

– Folk har en egen evne til å normalisere situasjonen ganske raskt. Så jeg tror ikek det vil ta lang tid før folk beveger seg ut igjen. Men de som er forsiktige fra før av, vil nok være mer forsiktig.

– Viktig å vite at man ikke er alene

– Nå skriver du selv og veldig mange andre om det som har skjedd på sosiale medier. Hjelper det på noen måte?

– Ja, det sprer i alle fall informasjonen fort.

I tillegg tror Dyregrov at det hjelper å vite at du ikke er alene med tankene dine.

– Det å skrive om hendelser noen ganger kan være nyttig for oss. Men de sosiale mediene er ofte så korte at de gir ikke den effekten som terapeutisk skriving har. Men det er noe med at du kjenner at det er noen andre der ute som tenker på de samme tingene som deg selv.


Krisepsykologen mener at det å snakke om bombeangrepet i Oslo i første omgang kan gjøre oss mer urolig. Han sier at det er spesielt emosjonelle samtaler som kan utløse dette.
– Den uroen gjør at du husker bedre. Så det viktigste nå er faktisk å være sammen med andre, i tillegg til å få informasjon og få roet seg ned.