Varsler kaotiske tilstander i hele landet

Over halvparten av alle som er i jobb i Norge streiker i to timer onsdag ettermiddag. Flere barnehager og SFO vil være stengt, skolebussen kommer ikke. – Det kommer til å bli kaotisk, mener LO.

Busser

FULL STOPP: Transportarbeiderforeningen i Hordaland melder om at all kollektivtransport vil stå stille i to timer onsdag. (ILLUSTRASJONSFOTO)

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Mellom klokken 14 og 16 onsdag 28. januar stopper store deler av Norge opp. 1,5 millioner arbeidstakere - over halvparten av alle som er i arbeid i Norge - skal etter planen legge vekk arbeidsoppgavene, i protest mot regjeringens forslag til endringer i arbeidsmiljøloven.

Arne Jæger

TIL KAMP: – Så langt, men ikke lenger, sier LOs sekretær i Bergen og Omland. Onsdag markerer de sin motstand mot regjeringsforslaget.

Foto: PRIVAT

– Dette er praktisk talt alle som er organisert. Vi er forbannet. Dette er ikke det Norge trenger. Vi vil stille oss opp for å gi en klar melding om så langt, men ikke lenger, tordner Arne Jæger, sekretær i LO i Bergen og Omland.

Må finne ut selv om du blir berørt

Sammen med UNIO og YS går LO dermed til en gigantisk markering som kommer til å merkes over hele landet. Men på grunn av at aksjonen er frivillig vil det være store lokale forskjeller.

Transportarbeiderforeningen melder at all kollektivtransport i Bergen vil stå i ro mellom 14 og 16. Det gjelder både busser og bybanen i byen. NSB melder at jernbanen vil gå frem til klokken 15 i hele landet. Kollektivtrafikken i hele landet vil bli redusert.

Allerede mandag begynte enkelte rektorer å sende ut melding til foreldre om at skoleskyssen kom til forsvinne etter endt skoledag onsdag.

– Det kommer til å bli to kaotiske timer. Alle må oppsøke informasjon der det gjelder, sier Jæger, som råder alle om å selv finne ut om man blir berørt.

– Mitt råd er at man tar kontakt med barnehagen eller skole for å få vite hvordan driften blir disse to timene. Noen kommer til å stenge helt, mens noen kommer til å være åpne med redusert bemanning. Dette avhenger av hvor mange som er organiserte, og hvordan man velger å løse det lokalt, forklarer Jæger.

– Ødeleggende forslag

Ifølge LOs sekretær i Bergen er dette ankepunktene mot regjeringens forslag:

  • Makt flyttes fra arbeidstaker til arbeidsgiver
  • Det vil bli større anledning til å pålegge overtid
  • Flere vil bli midlertidig ansatt
  • Antall arbeidsdager skal økes til syv

– Forslaget er ødeleggende. Det henger ikke på greip hverken når det gjelder kunnskapssamfunnet eller konkurranse med resten av verden, sier Jæger.

Robert Eriksson arbeidsminister

– HVORFOR? Arbeidsminister Robert Eriksen frostår ikke de sterke reaksjonene på forslagene til endring av arbeidsmiljøloven.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Arbeidsminister Robert Eriksen (Frp) sa tirsdag morgen at han ikke kan forstå hvorfor fagbevegelsen velger å gå til streik, og mener kritikerne har tatt en overdose Møllers tran.

– Med mine forslag blir det ikke tillatt å arbeide mer enn det som er tillatt i dag, ikke tillatt med mer overtid enn i dag og heller ikke tillatt med flere søndager enn i dag, sier han.