Dette vet vi om Snømannen-innspillingen på Vestlandet

Bergen og Atlanterhavsvegen står på planen når Snømannen flytter filmingen vestover.

Atlanterhavsvegen og Ulriken

MINDRE TEAM: I Bergen er Ulriken et av stedene hvor det skal filmes. I tillegg planlegger filmproduksjonen å sende et mindre team for å filme langs Atlanterhavsveien.

Foto: NRK

Innspillingen av Jo Nesbøs Snømannen, som blant annet har Michael Fassbender i hovedrollen, har holdt på i Oslo siden 18. januar. Bergen spiller en viktig del i historien, noe som gjør at produksjonen etter hvert vil flytte til Vestlandet.

Det har vært mye hemmelighetskremmeri rundt innspillingen og presseansvarlig Sasha Gibson har vært veldig sparsom med å gi opplysninger.

Om innspillingen på Vestlandet vil hun ikke si annet enn at det er i slutten av februar de kommer.

Men litt har NRK likevel klart å finne ut om hvordan Vestlandet skal gjenspeiles på den store Hollywood-filmen:

Michael Fassbender i Oslo

I OSLO: Michael Fassbender spiller hovedrollen som Harry Hole, her er han på en trikk under innspillingen i Oslo.

Foto: Eirin Venås Sivertsen, NRK

1. Når kommer de over fjellet?

I Bergen er det selskapet Blinkfilm som har linjeproduksjon. Produsent i Blinkfilm, Njål Lambrechts henviser til presseansvarlig, men i en søknad fra selskapet til Bergen kommune kommer det fram at innspillingsdagene i byen vil være mellom 23. og 29. februar.

2. Mindre team til Atlanterhavsvegen

Richard Hewitt fra Working Title, et av produksjonsselskapene bak filmen, skriver i korrespondanse med kulturbyråd Julie Andersland at de vurderer å spille inn andre steder på Vestlandet enn bare Bergen. Et mindre team skal ifølge korrespondansen også filme ved Atlanterhavsveien i fire til fem dager samtidig som det spilles inn i Bergen.

Atlanterhavsveien er en nasjonal turistveg på Nordmøre i Møre og Romsdal som i 2005 ble kåret til århundrets byggverk i Norge. Vegen har også blitt kåret til en av verdens fineste av den britiske avisen The Guardian.

3. Viktig scene på Bergens tak

Et sted som spiller en viktig rolle i historien er Ulriken. Daglig leder i Ulriken 643, Anthony Hutchinson, sier til NRK at de har blitt forespurt fra produksjonen om å bruke Ulriksbanen.

– Vi har fått en forespørsel, men når det skal filmes eller hva de skal gjøre vet jeg ikke, sier Hutchinson.

De er ikke blitt forespurt om bruk av restauranten på toppen av Ulriken.

4. Ville ha barn som gikk på skøyter

I Bergen har produksjonen vært interessert i å benytte seg av området ved gamle Skansen brannstasjon og Skansedammen. Det ble forespeilet en scene med barn som går på skøyter og griller pølser i bakgrunnen. En søknad ble sendt Grønn etat, men ifølge førstekonsulent Ellen-Karin Nordhus ble søknaden trukket tilbake.

Utover dette har ikke kommunen fått søknader om bruk av byrommet.

NRK har også vært i kontakt med Statens vegvesen og fylkeskommunen, men ingen av disse hadde fått noen forespørsler i forbindelse med innspillingen.

5. Får 400.000 av Bergen kommune

Oslo kommune har valgt å støtte filmingen med 1,5 millioner kroner. Bergen kommune ble også forespurt av Working Title om de kunne støtte produksjonen. De har valgt å gi 400.000 kroner.

Tallak Rundholdt, ved kulturbyrådens kontor, forteller i en e-post til NRK at Bergen ikke planlegger å legge seg på en linje hvor de betaler for filmproduksjoner i Bergen, men at denne produksjonen er spesiell.

– Vi håper at dette vil vise produksjonsmiljøene at Bergen egner seg godt for større innspillinger, skriver Rundholt.

Tilskuddet skal hjelpe med å dekke kostnadene med å flytte produksjonen fra Oslo til Bergen.

Ellers vil kommunen være behjelpelig med praktisk tilrettelegging som stenging av gater eller assistanse fra politi og brannvesen. Fra kommunens side stilles det ingen krav til produksjonen.

6. Spiller inn scene i havgapet

Ifølge BT vil scenene fra den fiktive plassen Finnøy sannsynligvis bli filmet i Øygarden. Men dette kan bli endret på kort varsel.