Støre: – Jeg gir ham ikke instrukser

Jonas Gahr Støre avviser at han fjernstyrer Bergen fra Oslo.

Støre på bergensvisitt

I STUDIO: Byrådsleder Harald Schjelderup (Ap) i Bergen tok fredag med seg partileder Jonas Gahr Støre til NRKs ettermiddagssending. – Harald Schjelderup er en mann jeg snakker mye med, og er klok. Det det handler aldri om å gi ham instrukser fra min side, sier Støre.

Foto: Eivind A. Pettersen / NRK

Byrådsleder i Bergen Harald Schjelderup hadde fredag besøk av partileder Jonas Gahr Støre. Tidligere på dagen deltok de på Bergen Næringsråds konferanse, og dro videre til Christian Michelsen Research (CMR).

På veien besøkte de NRKs studio for å snakke om tverrpolitisk samarbeid.

Hør hele radiointervjuet her:

– Jonas Gahr Støre: Hva syns du om det Schjelderup har fått til her i Bergen, og byrådssamarbeidet med KrF og Venstre?

– Jeg er veldig imponert. Så lenge jeg har kjent Harald, og fra han ble nominert som vår førstekandidat for fem år siden, har han jobbet for å få til et maktskifte i Bergen. Det har han lykkes med. Å sette seg, og nå sine mål, er viktig, sier Støre.

Det handler aldri om å gi instrukser fra min side. Mitt budskap er: Velg den løsningen som sikrer best gjennomslag for det vi står for, og til å løse oppgavene i din by eller kommune.

Jonas Gahr Støre, partileder Ap

En ny kurs for Bergen

Han legger til at det har vært like viktig for Arbeiderpartiet å skape et politisk samarbeid og bygge et flertall, som å vinne valget.

– Trinn to er å få et flertall til å styre etter en ny kurs, og ivareta borgernes rettigheter. Dette arbeidet er i gang, og det er jeg imponert over, sier partilederen til NRK.

Schjelderup sier han er fornøyd med å få til det bergenserne ba om ved valget, nemlig å stake ut en ny kurs for Bergen. Han legger til at han gjerne skulle ha ønsket SV med på laget, men slik ble det altså ikke.

LES OGSÅ: – Det kunne bli fiasko, og det kunne bli suksess

Avviser instrukser

– I hvilken grad har det som har skjedd i Bergen blitt styrt fra partikontoret i Oslo?

– Det er lokale valg, og vi har veldig tillit til at de som stiller lokalt vet hva som er best. Derfor finner du mange ulike konstellasjoner rundt om i landet, svarer Støre.

Ap hadde 152 ordførere før valget, nå har partiet 206. Ap satte seg nettopp dette som mål: å vinne i flere byer.

– At vi nå har Bergen, Oslo, Tromsø og Bodø er veldig viktig, men også at vi vant valget i mindre byer. Harald Schjelderup er en mann jeg snakker mye med, og er klok. Men det handler aldri om å gi instrukser fra min side. Mitt budskap er: Velg den løsningen som sikrer best gjennomslag for det vi står for, og til å løse oppgavene i din by eller kommune, sier partilederen.

Han vil ikke lukke døren for noen andre partier enn Høyre og Frp, som sitter i regjering.

– For oss var dette den naturlige og beste løsningen. Sentrum og Ap deler et felles syn i mange saker, det har vi vist i Bergen. Jeg imøteser gjerne et samarbeid med de samme partiene nasjonalt, sier Harald Schjelderup.

LES OGSÅ: Her er Hordalands favoritt-ordførere