NRK Meny
Normal

Støre angrep Høyre og Frp i sin 1. mai-tale

BERGEN/ASKØY (NTB/NRK): I sin første 1. mai-tale som Ap-leder angrep Jonas Gahr Støre regjeringen og manet til solidaritet med båtflyktninger på Middelhavet og arbeidstakere i Norge.

Jonas Gahr Støre taler på Torgallmenningen i Bergen under 1.mai

FØRSTE GANG: Ap-leder Jonas Gahr Støre brukte 1. mai i Bergen for første gang. Her talte han til flere tusen på Torgallmenningen i Bergen sentrum.

Foto: Kjell Jøran Hansen / NRK

I strålende solskinn på Torgallmenningen i Bergen fredag snakket Arbeiderparti-lederen om et ustabilt Midtøsten og båtflyktningene i Middelhavet. Støre siterte Martin Tranmæl som sa at «vi skal ha beina plantet i norsk jord, men ansiktet vendt utover».

Støre gjentok partiets krav om at Norge må ta imot 10.000 flyktninger fra Syria, og fikk applaus fra de mange frammøtte. Enda mer applaus fikk han da han sa at Norge må anerkjenne Palestina som stat.

Arbeidsmiljøloven

Gahr Støre på Torgallmenningen under 1.mai-markeringen.

Mange hadde møtt frem til 1.mai-markering i det strålende solskinnet i Bergen.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Støre angrep også en regjering han mener prioriterer skattekutt for de rikeste, tar ressurser fra de svakeste og som vil svekke arbeidstakeres rettigheter.

– Vi har en regjering som prioriterer milliardærene framfor arbeidsløse, sa Støre og viste til at for første gang på ti år er arbeidsledigheten på over 4 prosent.

– Det er alvorlig for dem som rammes og for oss som fellesskap, sa Arbeiderparti-lederen.

Han sa at Arbeiderpartiet skal kjempe hver dag for å forsterke, ikke svekke arbeidsmiljøloven.

– Om vi inntar regjeringskontorene i 2017, skal vi fjerne loven om midlertidige ansettelser før arbeidsministeren har hengt fra seg frakken eller om det er en hun, har hengt fra seg kåpa, sa Støre.

Vestavind

I toget gikk Jonas Gahr Støre under hovedparolen «Bergen by. Arbeiderstyrt på ny!». Det er første gang Gahr Støre besøker Bergen på 1. mai.

Til NRK legger han ikke skjul på at besøket er en del av valgkampen inn mot høstens kommunevalg.

– Det er veldig viktig med Bergen og Hordaland. Jeg har alltid tenkt at nye tanker i Norge gjerne kommer fra vest. Det er på tide å gjøre forandringer i politikken. Vi har flinke folk her, som kan vende ryggen til det som er blitt gjort i byen de siste årene, sier partilederen til NRK.

Startet dagen på Askøy

Gahr Støre startet 1. mai-markeringen med et besøk på Askøy utenfor Bergen. Her ble han svært godt mottatt av de fremmøtte.

Ap-leiar Jonas Gahr Støre inntok 1.mai frukosten på Askøy vidaregåande skule

POPULÆR: Flere ville ta selfies med Arbeiderpartiets partileder da han spiste 1.mai-frokost på Askøy i formiddag.

Siste video

Lars Vaular, Nordvegen, Marius Neset, Terje Isungset og Eivør underholdt tusenvis på Torgallmenningen.
Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen møtte NRKJ-leder Richard Aune.
Programleder: Mariann Reikerås