Hopp til innhold

Store forskjeller på hjertestarter-tilgang i norske idrettshaller

Har vært fast inventar i stavangeridretten i seks år. Nå følger Bergen etter. Men i Trondheim vil idrettssjefen ikke ha hjertestartere i de kommunale idrettshallene.

Carl-Erik Torp

REDDET LIVET: Carl-Erik Torp segnet om og fikk hjertestans på Fosshaugane søndag. Brann-legen reddet livet hans med hjertestarter.

Foto: Yttri, Tor / Scanpix

Sakura Hauge og trener Jan Stankiewicz

VANTRO: Tertnes-trener Jan Stankiewicz, her med keeper Sakura Hauge.

Foto: Digitalsport

Til tross for at idretten har opplevd en rekke hjertestanser de siste årene, sist med Brann-spiller Carl-Erik Torp søndag , finnes det foreløpig ikke hjertestartere i de kommunale idrettshallene i Bergen.

- Har vi ikke det? Er det ikke pålagt? spør Tertnes-trener Jan Stankiewicz vantro.

LES OGSÅ: Pappa Torp: - Hadde hell i uhell | Torp ble hjertetestet i 2008 | – Fysisk er Torp en supermann

- Ikke mål å ha i alle haller

Bergenslaget i håndballens eliteserie trener og spiller i kommunale Haukelandshallen. Men i motsetning til i fotballens eliteserie, er det ikke påbudt med hjertestarter i håndballserien.

Likevel har Bergen kommune nå besluttet å gå til innkjøp av ti hjertestartere. Men det er fortsatt ikke noe mål å få den livreddende maskinen på plass i alle de kommunale idrettshallene.

- Nei, det er ikke et uttrykt mål. Vi vil se på hvilke erfaringer vi gjør, og så får vi se om det eventuelt vil komme på plass over tid, sier idrettsjef i Bergen kommune, Terje Reistad.

Tre hjertestartere i Oslo-idretten

Praksisen i de norske storbyene er svært ulik. I Stavanger har hjertestarter vært på plass i alle kommunale haller i seks år allerede.

Hjertestartar på Kastrup ved København

PÅBUDT I FOTBALLEN: Hjertestarter er på plass på arenaer i eliteserien og førstedivisjon.

Foto: Norbert Ziegeler

- Dette er så viktig at vi ville satse på det. Politikerne følte de ikke hadde råd til å si nei, sier leder for idrettanleggene i Stavanger kommune, Frode Dydland.

I Oslo er det plassert ut tre hjertestartere. I Trondheim er det derimot ikke tema engang. Idrettssjef Ellen Birgitte Strømø sier til NRK at det ikke jobbes for å få slikt utstyr på plass.

- Få heller vedkommende på sykehus

- I en oppkavet situasjon er det ikke så enkelt å handle rasjonelt. Det tar kanskje mer tid og man kan gjøre feil. Resultatet blir da dårlig. Derfor sier vi heller at folk bør ringe 113, få tak i medisinsk hjelp og få vedkommende til sykehus. Kommunen er ikke så stor, så det tar ikke lang tid, sier Strømø.

I Stavanger har man liten forståelse for den prioriteringen.

- Vi ringer også etter hjelp. Hjertestarter er bare førstehjelp. Men ved en hjertestans er det de første sekundene og minuttene som er de viktigste, sier Frode Dydland.

Guttorm Brattebø

STØTTER STAVANGER: Guttorm Brattebø mener hjertestarter bør være på plass i idrettsanlegg.

Foto: Andreas Grimsæth / NRK

Kan ikke redde alle hjerter

Leder for akuttmedisinsk avdeling på Haukeland universitetssykehus, Guttorm Brattebø, sier han har mest sans for Stavanger-modellen.

- Idrettsanlegg, flyplasser, togstasjoner og en del andre offentlige steder kan det være bra å ha hjertestarter. Samtidig skal vi huske på at hjertestans oftest skjer i hjemmet, sier Brattebø.

Han presiserer også at hjertestarter ikke er noen garanti for å redde liv i slike situasjoner.

- Det er kun i en fire- eller femdel av tilfellene at en hjertestarter vil få hjertet til å slå igjen, sier Brattebø.