NRK Meny
Normal

Storbrannen slukket etter seks timer

Etter seks timer med kamp mot flammene har brannvesenet slukket den kraftige brannen på Lyderhorn.

Brann fleire plassar på Lyderhorn

FULL FYR: Det brenner i kveld fremdeles på Lyderhorn. Helikopter bistår i slukkearbeidet.

Foto: Ove-André Hanssen-Johannessen

SISTE: Brannvesenet har klokken 21.39 meldt om at de har fått kontroll på brannen som har herjet fjellsidene på Lyderhorn siden klokken 16.15 fredag ettermiddag. Klokken 22.17 ble brannen meldt slukket.

Brannvesenet har hele kvelden kjempet iherdig sammen med 50 mann fra Sivilforsvaret for å stoppe den voldsomme brannen på byfjellet. Brannvesenet har hatt i tillegg hatt støtte av et fly som har observert utviklingen fra luften.

Klokken 21.39 kunne brannvesenet informere om at de hadde kontroll på brannen..

Flammene har avtatt

FLAMMENE AVTOK: I løpet av kvelden gjorde innsatsen til helikopteret at brannvesenet fikk slukket stadig mer av gress- og lyngbrannen som herjet Lyderhorn.

Foto: Ove-André Hanssen-Johannessen

– Vi holder fortsatt på med slukking, men mener nå at vi har kontroll over brannen, sa brannsjef i Bergen Jhonny Breivik til NRK.no like før klokken 22 fredag kveld.

Klokken 22.17 kunne brannsjefen konkludere med at brannen var slukket, etter seks timers innsats få slukket brannen.

– Det har vært krevende, det var jo mange folk som var oppe i dette i starten, og det er jo mye bebyggelse i området. Men etter at vi fikk helikopteret i luften forsvant uroen, sier Breivik til NRK.no

Gress- og lyngbrann på Lyderhorn i Bergen

LYDERHORN BRENNER: Brannmannskapene hadde fredag ettermiddag ikke kontroll på en gress- og lyngbrann på Lyderhorn i Bergen. Fjellet er et av de syv byfjellene i Bergen.

Foto: Dag Olav Mosevoll / NRK

Avhengige av helikopter

Det bratte terrenget i området har gjort slukkearbeidet svært vanskelig, og brannvesenet er avhengige av helikopter for å holde flammene i sjakk.

– Uten helikopteret hadde vi slitt i kveld, det har vært krevende fordi det er så voldsomt bratt og ulendt, sier Breivik.

Tidligere i kveld hadde brannvesenet mannskap med hodelykter i fjellet, men disse er nå sendt tilbake fra fjellet.

– Det er begrenset hva disse hadde fått gjort, det er så bratt og vanskelig å komme til, sier brannsjefen.

Det brant fredag kraftig på Lyderhorn i Bergen.

VIDEO: Full fyr på Lyderhorn i Bergen. Helikopter bistår i slukkearbeidet.

Kontroll mot bebyggelsen

Etter at brannen ble meldt ved 16.15-tiden spredte brannen seg raskt oppover mot toppen. Senere snudde vinden, noe som gjorde at flammene flyttet seg nedover fjellsiden mot vest.

– Det var en voldsom front en stund, sier brannsjefen.

Ved 18.40-tiden var brannen rundt 300 meter fra boligblokkene øverst i Lyderhornslien. Senere fikk brannmannskapene stagget fronten mot bebyggelsen.

Naboene fulgte med etterhvert som flammene bevegde seg nedover fjellsiden mot Lyderhornslien i Bergen.

Raymond Misje og de andre naboene så hvordan flammene sleikte seg nærmere og nærmere boligene i Lyderhornslien. Ved 18.30-tiden var flammene bare rundt 300 meter fra boligblokkene.

Håper å hindre spredning

– Målet er å hindre spredning av brannen, blant annet over toppen mot øst. Den siste meldingen tyder på at vi har fått kontroll på toppen, men at det fortsatt brenner langs flankene, sa operasjonsleder Eivind Hovden i Sivilforsvaret mens brannen ennå ikke var under kontroll.

Sivilforsvaret ble bedt om å gjøre klart et telt som kan fungere som base for slukkearbeidene.

– Vi forbereder oss på at dette kan bli en langvarig innsats fra vår side, sa Hovden. Han opplyser at sivilforsvaret står klare til å sende inn ytterligere en avdeling, som kan avlaste de 50 som deltok i slukkearbeidet størstedelen av kvelden.

Nærmet seg bebyggelsen

VINDEN SNUDDE: Vinden nærmet seg bebyggelsen i Lyderhornslien utover ettermiddagen. Rundt 18.40 var brannen rundt 300 meter fra boligblokkene.

Foto: Andre Marton Pedersen / NRK

Siste video

Programleiar: Tale Hauso
Panini-bølgen sprer seg over landet under VM.
Kvinner i klart undertall gatelangs i Bergen. Nå blir det endring.