NRK Meny
Normal

Overbygg og åtte vogner utbrent

Togsett med åtte vogner fullstendig utbrent etter brann i snøoverbygg på Hallingskeid. Også stasjonsbygningen tok fyr, men ble reddet fra å brenne ned.

Video Passasjertog i full fyr på Bergensbanen

SE VIDEO: Se de unike bildene fra brannen på Hallingskeid.

REDDET STASJONSBYGNINGEN: – Det var tilløp til brann i stasjonsbygningen, men den klarte brannmannskapet å stanse, sier pressevakt Harry Korslund i Jernbaneverket.

– Vi har derfor klart å unngå omfattende skader på diverse viktig utstyr. Snøoverbygget og togsettene er derimot utbrente, sier Korslund.

Han sier det er for tidlig å spekulere i årsaken til brannen, og legger til grunn at de følger vanlig prosedyre i slike saker og involverer politi og havarikommisjon.

Brannen skal nå være slukket.

Charlotte Nordgård

Charlotte Nordgård og sønnen Adrian var tydelig preget etter brannen.

Foto: Kristine Askvik / NRK

– Sønnen min ble kvalm av røyk

– Jeg synes det var forferdelig, særlig fordi sønnen min var med. Han klaget over kvalme etter å ha pustet inn røyk. Heldigvis fikk vi hjelp til å komme ut av toget. Noen andre passasjerer bærte bagasjen min mens jeg bar Adrian.

– Jeg er helt skjelven fortsatt, sier passasjer Charlotte Nordgård.

Les flere reaksjoner fra passasjerene her

DEKNINGSKOLLAPS: En av Telenors fiberkabler har blitt ødelagt av brannen. Problemet gjør kommunikasjonen svært vanskelig.

– Det har vært store problemer med mobilkommunikasjonen helt siden vi fikk meldingen om brannen, sier operasjonsleder Ivar Hellene ved Voss lennsmannskontor.

– Men det siste vi vet er at de forsøker å redde stasjonsbygningen, sier han.

Havarikommisjonen skal være på vei til stedet.

KLOKKEN 12.30: Røyken fra brannen kan sees på lang avstand. Fra luften er det også mulig å se flammer på brannstedet.

Tunneloverbygget er nå i ferd med å brenne ned. Det brenner også i et tog, som står delvis inne i det brennende overbygget. De to vognene inne i overbygget skal være fullstendig utbrent. Også stasjonsbygningen skal nå være ferd med å bli flammenes rov.

SE MOBILVIDEO FRA BRANNSTEDET, SETT FRA LUFTEN:

Video 77f3e221-30c9-4604-a6fd-b6cfe68f2c05.jpg

Brannvakten i Bergen sier til NRK.no at brannen er i ferd med å spre seg, men kan ikke bekrefte at stasjonsbygningen er i brann.

Politiet opplyser at det er store kommunikasjonsproblemer på grunn av elendig mobildekning i området. Brannvesenet sier slukningsarbeidet er svært vanskelig, på grunn av lite mannskaper og dårlig tilgang på vann.

To vogner står i brennende overbygg

Hallingskeid stasjon

STASJON I OVERBYGG: Hallingskeid stasjon er inne i et overbygg. (Arkivfoto)

Foto: willyo / Flickr

RUNDT KLOKKEN TI ble det oppdaget en brann i et overbygg i umiddelbar nærhet av Hallingskeid stasjon.

- Det brenner i et snøoverbygg ved jernbanen, like ved Hallingskeid. Brannvesenet er på vei dit nå, sa operasjonsleder Walter Fosse i Hordaland politidistrikt til NRK.no ved 10.45-tiden.

Den østgående morgenekspressen fra Bergen til Oslo står på brannstedet og er evakuert. To av vognene står inne i overbygget som brenner. Brannen skal ha blitt oppdaget da morgenekspressen kjørte inn i overbygget.

Tynnkledde passasjerer ble stående ute i åtte grader på fjellet. Det blåser lett bris fra sørøst, og det er meldt oppholdsvær i hele dag, melder yr.no. Det har vært om lag 250 personer i toget, inkludert mannskap. Minst en av disse skal være rullestolbruker.

Les passasjerenes reaksjoner her: - Så røyk og flammer .

Passasjerer på øvrige tog blir nå fraktet med buss mellom Voss og Geilo.

Havarikommisjonen dro til brannstedet kl. 13.30.

Brannvesen i helikopter og tog

Ingen personer skal være kommet til skade, melder NRK Trafikk.

- Jeg kan bekrefte at alle er evakuert og at ingen har kommet til skade, sier pressevakt Harry Korslund i Jernbaneverket.

Brannvesenet og redningsetatene på Voss rykket ut med helikopter. Det er også sendt et tog med utstyr fra Voss, og det er også sendt vogner med brannslukningsutstyr fra Ål i Hallingdal.

Togpassasjerer blir fraktet med buss fra Voss

FRAKTES MED BUSS: Passasjerer på andre tog må fraktes med buss over fjellet. Her fra Voss stasjon.

Foto: Tipsbilde

- Vi står og laster opp en vogn nå. Helikopteret er på vei oppover. Nå er det viktigste å få overblikk over situasjonenen. Det kan fort bli aktuelt med slukking fra luften, sa beredskapsleder Oddvar Kvalnes i Brannvesenet på Voss til NRK.no litt før kl. 11.

I oktober 2008 var det storbrann i overbygg i samme område. Heller ikke da kom noen personer til skade.

Ubemannet stasjon

Hallingskeid stasjon ligger ligger 1110,1 meter over havet. Stasjonen ble åpnet i 1908. Den er ikke bemannet og har ikke bilveiforbindelse. Hallingskeid stasjon ligger inne i et snøoverbygg.

Hallingskeid er utgangspunkt for flere merkede fotturruter. Den norske Turistforening har selvbetjeningshytte på Hallingskeid.

SE HALLINGSKEID STASJON I NRKs "BERGENSBANEN MINUTT FOR MINUTT":

Video Hallingskeid i "Bergensbanen minutt for minutt"

- Frakter passasjerer til Voss

Ifølge Inge Hjertås, informasjonssjef i Jernbaneverket, skal to togsett fra Flåmsbanen hente passasjerene og kjøre dem til Myrdal, og deretter til Voss. Der vil de bli samlet på Fleischers Hotell, like ved togstasjonen.

- Dette vil skje så fort som overhodet mulig, sier Korslund i Jernbaneverket til NRK.no.

Passasjerer ankommer Voss stasjon

De evakuerte passasjerene ble fraktet med tog til Voss for debriefing.

Foto: Arnstein Karlsen

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Siste video

Tusenvis av nye målinger fra privatpersoner gjør Yrs værvarsel bedre.
Unike bilete av den første villreinen som vart funne med skrantesjuke (CWD) i Nordfjella.
Programleder: Mariann Reikerås