E16 gjenåpnet etter steinras

Rundt 300 kubikkmeter stein raste ut og stengte E16. To døgn senere er veien ryddet, og området boltet og sikret.

Ras på E16 i Arna

STEINRAS: E16 ble stengt ved Gaupåsvatnet i Bergen etter steinras natt til mandag. To døgn senere er veien gjenåpnet.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

E16 mellom Arna og Åsane i Bergen måtte stenges etter at det natt til mandag gikk et større steinras ved Gaupåsvatnet.

– Det har rast ut en fjellhylle på anslagsvis 50–60 tonn. Den største steinblokken er fire meter lang og halvannen meter høy, sa trafikkoperatør Svein Ivar Ellefsen ved Vegtrafikksentralen.

Slik vurderte geolog Harald Hauso rasstedet:

Geolog Harald Hauso.

Politiet fikk melding om hendelsen klokken 02.36 natt til mandag. To bilister ringte inn omtrent samtidig, etter å ha måttet stoppe for steinmassene i veibanen.

– Bevegelse i fjellsiden

Statens vegvesens entreprenør Mesta rykket ut til stedet med utstyr for å fjerne massene, men ville ikke gå i gang med arbeidet før rasområdet var undersøkt.

Da NRK var på stedet litt før klokken 05.00 mandag morgen, opplyste Mestas mannskaper at det fortsatt var bevegelse i fjellsiden der raset hadde gått.

– De vil ikke jobbe i et område som det ikke er 100 prosent sikkert å oppholde seg i. Det har løsnet en stor steinblokk, og man ser ikke hva som er igjen oppe i fjellsiden, sa politiets operasjonsleder Bjarte Rebnord før geologen hadde undersøkt området.

Har sikret rasområdet

Veistengingen påvirket den nasjonale og regionale øst/vest-trafikken til og fra Bergen, og skapte også trafikktrøbbel i morgenrushet i Bergen.

Ras på E16

STENGTE VEIEN: Politiet stengte veien grunnet frykt for nye ras.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Mandag kveld ble veien åpnet i ett felt med manuell dirigering, etter at en rasvoll var etablert for å sikre trafikantene.

Vegvesenet regnet med full åpning av veien tirsdag formiddag, men arbeidet tok lengre tid enn antatt. Rett før klokken 04 natt til onsdag melder Vegtrafikksentralen at veien er åpen for fri ferdsel.

– Veien er ferdig ryddet, og området det raste fra er boltet og sikret. De var ferdige med arbeidet for en time siden, sier trafkkoperatør Ove Amundsen til NRK ved 05-tiden onsdag morgen.