Mann (42) funnet forslått og nedkjølt i vannkanten i Sørfjorden

Vannskuteren ble delvis knust etter å ha truffet land i stor fart. Mannen som skal ha kjørt den ble funnet på andre siden av fjorden – nær to kilometer unna.

Laster kart, vennligst vent...

REDNINGSAKSJON: Skuteren ble funnet delvis knust ved Lofthus, mens mannen (42) ble funnet forslått og nedkjølt ved Velure, nær to kilometer unna.

Nødetatene iverksatte tidlig søndag morgen en stor redningsaksjon i Sørfjorden ved Ullensvang i Hardanger, etter at en mann i 05.30-tiden ble funnet kraftig nedkjølt og forslått i vannkanten ved Velure.

Mannen ble sendt til Odda sykehus. I 09.30-tiden søndag opplyser Helse Fonna til NRK at mannen, som er 42 år gammel, er våken og stabil.

Mannen opplyste først at han hadde vært ombord på en båt, og Røde Kors, Norske Redningshunder, Forsvaret og et Sea King-helikopter satte i gang søk etter flere personer i vannet.

Etter en stund kom letemannskapene imidlertid over en vannskuter på andre siden av fjorden, noe som kunne indikere at mannen ikke hadde vært på en båt, men alene på skuteren.

– Stor fart

En politipatrulje har i 09.30-tiden snakket med mannen på sykehuset, og 42-åringen har vært i stand til å fortelle litt mer om hendelsesforløpet.

– Skuteren kom fra Norheimsund i dag tidlig, og har kjørt innover Sørfjorden, så har den truffet et nes like ved utløpet av Opoelva i Lofthus. Det ser ut som om det har vært stor fart, og at vannskuteren er delvis knust, sier operasjonsleder Morten Rebnord.

Hendelsesforløpet videre er uklart, men 42-åringen ble altså funnet på andre siden av fjorden etter kollisjonen. Han hadde på seg redningsvest.

– Han ble funnet på andre siden av Sørfjorden, i nærheten av Velure. Han er kraftig forslått og forkommen, men bevisst, sier Rebnord.

– Var alene på skuteren

Det er oppunder to kilometer over fjorden fra Velure til Lofthus. Da mannen ble funnet, fremsto han ifølge politiet som forvirret, og opplyste altså at han hadde vært på en båt.

– Han var kraftig nedkjølt og fremsto som ganske forvirret, og det ble nevnt at han hadde kommet fra en båt, og derfor valgte vi å gå høyt ut. Men nå har vi hatt en samtale med ham på sykehuset, og han mener selv at han har vært alene på denne skuteren, sier operasjonslederen.

Sea King har avsluttet overflatesøket uten å finne noe, men de andre letemannskapene fortsetter likevel en stund til.

– Det er litt usikkert ennå, så for sikkerhets skyld søker vi på land og i sjøen ved Lofthus, og når det er gjort, vil vi gjøre det samme ved Velure. Han har kviknet litt til, men er fortsatt preget og forvirret, så vi gjør dette for å forsikre oss om at det ikke ligger noen andre i sjøen, sier Rebnord.

Klokken 11.45 opplyser politiet til NRK at aksjonen avsluttes.

– Vi trekker tilbake alle mannskaper i dette øyeblikk. Det er ingen som er savnet i området, han har forklart at han var alene, og det er heller ingen ting som tyder på at det var flere om bord på vannskuteren. Vi har også gjort et grundig søk i sjø- og strandsonen på begge sider av fjorden, sier operasjonsleder Morten Rebnord.