– Ta deg heller en kebab på vei hjem

Nærmere halvparten av alle boligbranner i Bergen oppstår på komfyren. Og det er særlig en gruppe som tabber seg ut – gjerne når de skal steke pizza etter en sen kveld på byen.

Komfyrbranner oppstår når studenter steker pizza

KOMFYRBRANNER ØKER: Brannvesenet oppfordrer nattevandrere til å bytte ut hjemmepizzaen med kebab for å unngå komfyrbranner. – Jeg har ikke opplevd uhell selv, men har hørt historier om andre som har glemt maten i ovnen, sier lektorstudent Pernille Reitan Jensen (23).

– Man kommer hjem, setter på en pizza og glemmer den i ovnen. Dette kan i verste fall utvikle seg til en brann, og er hva vi i brannvesenet kaller en klassiker. Ta deg heller en pølse eller kebab på veien hjem, er rådet fra informasjonsleder Trine Sivertsen Sommerlade i Bergen brannvesen.

Brannvesenet sparker nå i gang en kampanje for å komme komfyrbrannene til livs. I samarbeid med Velferdstinget i Bergen retter man fokuset mot byens 30.000 studenter.

– Komfyren er brannårsak nummer én, særlig blant dem som nettopp har flyttet hjemmefra og skal bo alene for første gang.

Trine Sivertsen Sommerlade, Bergen brannvesen
Komfyrbrann

BRANNÅRSAK NUMMER ÉN: Komfyrbranner er den vanligste årsaken til boligbranner. I fjor startet 114 branner i Bergen nettopp her.

Foto: Bergen brannvesen

NRK har besøkt hybelkjøkkenet til en lektorstudent i Steinkjellerbakken.

– Det blir jo en del pizza, og flere ganger i måneden. Jeg har ikke opplevd uhell selv, men har hørt historier om andre som har glemt maten i ovnen. Brannsikkerhet er nok ikke det første man tenker på, innrømmer Pernille Reitan Jensen (23).

Negativ utvikling

Branner i Bergen som starter på komfyren (boligbranner totalt i parentes):

2013: 93 komfyrbranner (264).

2014: 114 komfyrbranner (263).

2015: 59 (125). Tall pr. 30. juni.

I fjor måtte brannvesenet i Oslo rykke ut 319 ganger på denne typen oppdrag. Mange reddes, men noen mister også livet. Senest 2. juli omkom en kvinne i en brann i Horten der tørrkoking var årsak, melder Dagsavisen.

Mange er bare glade for å få tak over hodet og har ikke brannsikkerhet fremst i pannen.

Trine Sivertsen Sommerlade, Bergen brannvesen

Komfyrbranner, Studentsenteret

SAMARBEIDER OM KAMPANJE: Linnea Reitan Jensen (til v.) i Velferdstinget og informasjonsleder Trine Sivertsen Sommerlade i Bergen brannvesen kikker på en typisk hybelkomfyr.

Foto: Eivind A. Pettersen / NRK

Et studentproblem

Det er nå de får tildelt studieplassene sine og ser etter bolig. Boligmarkedet i Bergen er sprengt, mange studenter ønsker å bo sentralt.

– Studenter fra andre steder av landet får gjerne ikke sett boligen før de flytter inn. Mange er bare glade for å få tak over hodet og har ikke brannsikkerhet fremst i pannen, sier Sommerlade til NRK.

Høsten 2014 var det 255.500 studenter ved norske universiteter og høgskoler, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). I disse dager er 8000 nye bergensstudenter på jakt etter tak over hodet.

– Jeg tror ikke alle studenter er like opptatt av rømningsveier og brannsikkerhet. Dette er et budskap som vi gjerne ønsker å få ut, særlig til de nye studentene. Vi vet også at det er stort press i boligmarkedet og at ikke alle utleiere er like flinke til å sørge for brannsikre leiligheter, sier Linnea Reitan Jensen (25) i Velferdstinget.

19 omkommet hittil i år

Det er ikke bare ungdom og studenter som er overrepresentert på brannstatistikken.

– Mange har opplevd å tørrkoke noe, men vi ser at branntilløp gjerne skjer hos eldre mennesker på dagtid når de skal lage middag, og hos personer som har problemer med rus, sier Sommerlade.

På landsbasis skyldes 16 prosent av alle boligbranner i perioden 2008 til 2012 tørrkoking eller overoppheting, men rapporteringen er mangelfull, innrømmer Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Første halvår omkom 19 nordmenn i brann mot 27 på samme tid i fjor.