Stor lakserømming i Hardanger, men ingen har meldt om uhell

– Når guttunger kan stå i fjæra og dra opp 14 smålaks på noen få timer, bør det ringe en bjelle hos noen, sier Sven-Helge Pedersen i Hardangerfjord Villfisklag.

Oppdrettslaks.

FRYKTER SMITTE: Fiskeridirektoratet frykter at rømt oppdrettslaks skal forurense lakseelver og påføre villaksen lus.

Foto: Terje Marøy / SCANPIX

Fiskeridirektoratet bekrefter nå at det er rømt oppdrettslaks som svømmer rundt i Hardangerfjorden, spesielt i området mellom Ålvik og Fyksesund, samt videre mot Norheimsund. De siste dagene har hobbyfiskere dratt opp den ene smålaksen etter den andre.

LES OGSÅ: Historisk lavnivå for den norske villaksen

– Trolig satt ut i år

Mandag ble tre fisker tatt opp og sendt til Universitetet i Bergen for skjellprøver. Analyseresultatet slo fast at smålaksene uten tvil kommer fra et oppdrettsanlegg.

– Fiskene er på et halvt kilo til 750 gram, så det ser ut til å være fisk som er satt ut i år, sier Svein-Helge Pedersen i Hardanger Villfisklag til NRK.no.

– Vi er nå i dialog med aktuelle næringsaktører, som er i gang med undersøkelser, sier seksjonssjef Paul Jakob Helgesen i Fiskeridirektoratet.

Ser alvorlig på rømming

Hittil er det ingen oppdrettere som har meldt om rømming i området, og Helgesen frykter et anlegg kan ha et hull i noten som ikke er blitt oppdaget og dermed «lekker» fisk ut i fjorden.

– Dette er noe vi skal til bunns i. Vi håper selvsagt at vi skal finne kilden, sier Helgesen.

Han sier at Fiskeridirektoratet ser svært alvorlig på saken.

– Rømming fra oppdrettsnæringen skal ikke forekomme, sier seksjonssjefen.