Stor fare for snøskred på Vestlandet

Akkurat nå er det stor fare for snøskred på Vestlandet. Eksperter ber folk om å være forsiktige og holde seg i skiløypene.

Frikjøring på Vestre Torfinnstind

UNNGÅ PUDDERET: Det skal svært lite til for å utløse skred på Vestlandet nå.

Foto: Arild Eidset

– Man må holde seg unna skredfarlig terreng, og vite hva man holder på med når man beveger seg i fjellet nå, sier skredvarsler i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), Karsten Müller.

Sterk vind og stort snøfall i fjellet gjør at det er meldt betydelig og stor snøskredfare fra Rogaland i sør til Møre og Romsdal i nord. Varselet viser faregrad 4. Det betyr at det skal svært lite til før et skred blir utløst.

– Temmelig ekstremt

Rune Granli Slettemark

ADVARER: Leder for skipatruljen i Myrkdalen, Rune Granli Slettemark.

Foto: Ingfrid Berge Fossåskaret / NRK

– Det kan komme skred som løsner av seg selv. Ustabile forhold gjør at også en person på ski kan utløse skred, sier Müller.

Det er særlig stor fare for snøskred i fjellområdene på Voss og i Røldal. Skipatruljen ved alpinanlegget i Myrkdalen på Voss sier at de tar skredfaren på høyeste alvor.

– Skredfaregrad 4 er temmelig ekstremt. Nå kan man forvente middels til ganske store naturlige skred. Det skal veldig liten tilleggsbelastning til før man kan utløse skred, sier leder for skipatruljen i Myrkdalen, Rune Granli Slettemark.

Flere omkommer i skred

Tall fra Norges Geotekniske Institutt viser at rundt fem nordmenn omkommer i snøskred hvert eneste år. De siste fem årene har antallet døde imidlertid blitt doblet, med nesten 10 personer i året i gjennomsnitt.

Frikjørere, skredfareskilt

STOR SKREDFARE: Stort snøfall i fjellet har gitt markant skredfare på hele Vestlandet.

Foto: Erik Waage

Det er i puddersnøen utenfor løypene at faren for snøskred øker. Leder for skipatruljen i Myrkdalen, Rune Granli Slettemark, ber derfor folk om å ikke ta unødvendige sjanser.

– Nå anbefaler vi folk å holde seg vekk fra skredutsatt terreng, det vil si terreng som er brattere enn 30 grader.

– Bør man i det hele tatt bevege seg utenfor løypene når det er faregrad 4?

– Min anbefaling er å holde seg i løypene, sier Slettemark.