Stopper «Fløybane» i Hardanger

Kommunen vil lage turistattraksjon av nedlagt kraftverk. - Som å bære havre til en død hest, hevder Statkraft.

Trallebana i Ålvik

MAGESUG: Trallebanen i Ålvik har en helling på 61 grader.

Foto: NRK

Det er den 1500 meter lange trallebanen i Ålvik det er snakk om. Den stupbratte banen har en helling på 61 grader, og er fra 1917 blitt brukt til å frakte vedlikeholdsarbeidere opp til kraftanlegget Bjølvo. Ålvik har nå fått nytt kraftanlegg, og det er planer om å rive anlegget.

Men det vil koste 60 millioner kroner. Krefter i Kvam herad vil derfor bruke pengene på å gjøre trallebanen om til Hardangers svar på Fløybanen i Bergen.

Utbygd flere ganger

- Helt uaktuelt, sier regiondirektør Jan Alne i Statkraft til nrkhordaland.no.

- Gamle Bjølvo kraftverk er et lappverk av flere trinn med utbygginger, og er ikke verneverdig. Vi registrerer at Kvam ønsker å bruke pengene som er øremerket riving til å lage Fløybane i Hardanger, men det har vi ingen tro på at kommer til å gå bra, sier Dale.

- Kommer til å gå konk

Turen opp og ned er beregnet til å koste turistene 350 kroner. Da skal de besøkende få både tur opp til et fantastisk utsiktspunkt, samt en reise opp og ned som kan ta pusten fra de fleste.

Regiondirektør Dale mener prosjektet er dømt til å mislykkes.

- Det blir som å bære havre til en død hest. For å unngå ulykker må de satse kolossalt på sikkerhet. Selskapet kommer aldri til å gå i pluss, og kommer til å gå konkurs. Så kan du gjette hvem som får i jobb å rydde opp igjen etterpå. Det er meg, det, sier Dale.