– Gleder meg til å gjøre Bergen til en enda bedre by å bo i

Ragnhild Stolt-Nielsen bekrefter overfor NRK at hun overtar som byrådsleder i Bergen. Enn så lenge er byen formelt uten byråd.

Ragnhild Stolt-Nielsen

NY BYRÅDSLEDER: Ragnhild Stolt-Nielsen blir øverste politiske sjef i Bergen.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Enn så lenge blir det nestleder Liv Røssland som leder et forretningsbyråd.

Robert Rastad

– Jeg ser på oppgaven med spenning og forventning. Det er jo fantastisk å få tillit som byrådsleder i den beste byen i Norge. Så jeg gleder meg til å ta fatt.

Det sier Ragnhild Stolt-Nielsen til NRK etter at Erna Solberg formelt offentliggjorde at Bergens byrådsleder Monica Mæland går inn som næringsminster i den nye regjeringen.

Stolt-Nielsen kommer fra jobben som gruppeleder i bystyret for Høyre, og overtar trolig i morgen etter partikollega Mæland.

– Formelt sett skal vi nå ha en runde i Bergen Høyre, så skal gruppelederne bli orientert av ordføreren om at hun peker på meg dersom det blir aktuelt. Så må jeg konstituere et nytt byråd. Jeg håper og tror det kan gjøres i morgen, sier Stolt-Nielsen.

Byrådet har fratrådt

Mæland må i forbindelse med statsrådsutnevnelsen fratre alle verv i bypolitikken. Det betyr at Bergen er uten byrådsleder frem til Stolt-Nielsen formelt blir innsatt, og faktisk formelt sett også uten byråd.

Robert Rastad

-BYRÅDET ER FRATRÅDT: Det forklarer Monica Mælands kommunaldirektør Robert Rastad.

Foto: Anders Ekanger / NRK

– Når byrådslederen blir kalt til kongens bord, som jeg nå ser på NRK at hun er, så har vi en situasjon der byrådet i realiteten er fratrådt, sier kommunaldirektør Robert Rastad ved byrådslederens kontor.

Etter loven skulle Mæland egentlig kunngjort sin avgang fra bystyrets talerstol. Men det lot seg at åpenbare praktiske grunner ikke løse i dag. Dermed utformes avskjedsbeskjeden til ordfører Trude Drevland i brevs form.

Røssland leder forretningsbyråd

Bergensordføreren er imidlertid også i Oslo i dag, og Stolt-Nielsen kan dermed bli ny byrådsleder i Bergen tidligst torsdag.

– Ordføreren må kalle sammen gruppelederne før det kan utnevnes ny byrådsleder. Enn så lenge blir det nestleder Liv Røssland som leder et forretningsbyråd, sier Rastad.

– Så byråkratene får ikke frie tøyler i Bergen det neste døgnet?

– Nei, det kunne jo vært en kjekk øvelse, men det blir altså et forretningsbyråd som tar over inntil det nye byrådet er klart, sier Rastad.

Monica Mæland

GÅR AV: Monica Mæland.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Vil gjøre Bergen til en bedre by

Stolt-Nielsen fra Haugesund har vært innom byrådet tidligere, men er langt mindre erfaren enn sjefen hun nå overtar for.

– Hvordan blir bergenspolitikken etter Monica Mæland?

– Det blir spennende. Vi har jo en byrådsplattform som vi skal styre etter. Samtidig så får nok Bergen nye utfordringer med den nye regjeringen. Vi har jo store forventninger til at vi skal få en ordentlig god storbypolitikk, så vi gleder oss til å spille på lag med regjeringen og gjøre Bergen til en enda bedre by å bo i, sier Stolt-Nielsen.