NRK Meny
Normal

Ble robbet for smykker til nesten en million

Sølvsmed Ziva Jelnikar på Bryggen i Bergen gråt da hun så at innbruddstyver hadde tatt alle de dyreste smykkene hennes. De stakk av med verdier for nesten en million kroner.

Sølvsmed Ziva Jelnikar på Bryggen i Bergen gråt da hun så at innbruddstyver hadde tatt alle de dyreste smykkene hennes. Tilsammen fikk de med seg smykker for nesten en million kroner.

IKKE FORSIKRET: Sølvsmed Ziva Jelnikar på Bryggen sier at ingen av sølvsmykkene var forsikret (Foto/redigering: Andre Marton Pedersen/NRK).

Smykkeinnbrudd på Bryggen

TOMME SKUFFER: Alle de dyreste tingene er borte, mens tyvene har latt rimeligere smykker ligge igjen.

Foto: Andre Marton Pedersen / NRK

Hun oppdaget innbruddet da hun kom til butikken sin i formiddag. Hengelåsen var klippet av, og alle de dyreste smykkene var borte.

– Det første jeg så da jeg kom til butikken var at lyset stod på. Jeg skjønte med en gang at det var et dårlig tegn. Da jeg så hva som hadde skjedd og hvor mye som var borte, begynte jeg å gråte, seier hun til NRK.no.

Hun antar at smykkene som er borte hadde en salgsverdi på nærmere en million kroner.

Ingen av sølvsmykkene var forsikret, så hun må bære hele tapet selv.

Hun var i kontakt med et forsikringsselskap, men de ville ikke selge henne forsikring fordi området er så utsatt for innbrudd.

Håper tyvene blir tatt

Politiet var i butikken hennes i formiddag og gjorde åstedsundersøkelser.

– De har tatt fingeravtrykk. Men siden ingen har sett noe, og det ikke er overvåkingskameraer her, så er vel sjansene små for å få tatt tyven. Men vi kan jo håpe, sier sølvsmeden.

Mange av smykkene som er stjålet var julegaver som kunder skulle hente de nærmeste dagene.

- Det var flere som skulle komme og hente ringer hos meg i dag, sier hun til Bergens Tidende.

Nå er det for sent å lage nye smykker til kundene før jul.

Ziva Jelnikar vil heller konsentrere seg om å få produsert nok sølvsmykker frem til neste hovedsesong, som er sommermånedene.

– Det blir en utfordring, siden jeg har mistet et helt års produksjon, sier hun.

Får støtte-meldinger

Mens NRK møter henne i butikken, strømmer sympatierklæringene inn på mobiltelefonen hennes. Mange har lest om innbruddet på nettavisene, og sender sine varme tanker til henne.

Sølvsmeden smiler og ler, til tross for det som har skjedd.

– Ja, jeg har jo hendene mine og kan lage nye smykker. Det er bare ting. Det går bra, sier sølvsmeden.

Hun ser også en umiddelbar positiv effekt av innbruddet.

– Jeg trenger ikke å holde butikken åpen om søndagene fremover, for jeg har jo ingenting å selge, seier hun og ler.

Ingen spor så langt

Politiet fikk melding om innbruddet i Bellgården i 12-tiden i formiddag.

– Vi har vært på åstedet og gjort diverse undersøkelser, samt avhørt innehaveren. Hun forteller oss at det er smykker for mellom 800.000 og en million kroner som er vekke, sier Espen Sjøflot, politiførstebetjent ved krimvakten i Bergen til NRK.no.

Han opplyser at politiet så langt ikke har noen spor å gå etter i jakten på tyven eller tyvene, som trolig har slått til i løpet av natten.

Etterforskerne ser ingen sammenheng mellom innbruddet hos sølvsmien og de andre innbruddene som har blitt meldt inn søndag.

Mange innbrudd

Politiet i Bergen har hatt hendene fulle med innbrudd i dag. De etterforsker innbrudd både hos Havforskningsinstituttet og flere butikker på Laksevåg senter.

Det har også vært innbrudd i en rekke biler i Bergen sentrum.

– Vi oppfordrer om å ikke ha verdigjenstander synlig i bilen. Da ber du om innbrudd, skriver politiet i en advarsel på Twitter.

Smykkeinnbrudd på Bryggen

TOMT FOR SMYKKER: Nå må sølvsmed Ziva Jelnikar jobbe på spreng for å produsere nye smykker før neste hovedsesong, som er sommermånedene.

Foto: Andre Marton Pedersen / NRK