Hopp til innhold

Sterkt møte med Aung San Suu Kyi

– Raftoprisen var som et lys i mørke, sier Rafto- og Nobelprisvinner Aung San Suu Kyi. (Klikk på bildet for å se hele historien.)

Video - Sterkt møte med Aung San Suu Kyi

- Sterkt møte med Aung San Suu Kyi.

Denne meldingen fra prisvinneren hadde ledelsen i styret for Raftostiftelsen med seg da de tirsdag kom tilbake til Bergen. Meldingen kom fra kvinnen som har sittet i husarrest i hjemlandet Burma i nesten 20 år.

Anne Kloster Holst

STERKE INNTRYKK: - Hun hadde en fantastisk utstrålig, sier styreleder i Raftostiftelsen, Anne Kloster Holst.

Foto: Marit Stensby / NRK

– Hun har en fantastisk utstråling - er varm, sterk og god. Og vi møtte et menneske som gir så mye for befolkningen sin, som er sterkt undertrykket, sier styreleder i Raftostiftelsen, Anne Kloster Holst.

De som kom tilbake var sterkt preget av møtet med den kvinnelige opposisjonslederen i et av verdens mest brutale regimer.

Glad for prisen

De norske kvinnene hadde med seg utstyr slik at de fikk filmet sitt møte med Aung San Suu Kyi. 20 år etter at hun ble satt i husarrest, og fikk Raftoprisen i 1991. På opptaket ser vi henne takke for Raftoprisen.

– Det var som et lys i mørket. Derfor betyr den svært mye for meg, sier hun.

På bildene de filmet sitter Aung San Suu Kyi foran et stort portrett av sin far, Burmas frigjøringshelt og landsfader som ble drept av politiske motstandere.

Og raftolederen møtte mange mennesker på turen som med forsiktighet uttrykte sin støtte til Aung San Suu Kyi, blant andre en buddhistmunk.

– Han kom med en pengeseddel hvor det står Union of Burma bank. Det står det ikke i dag. På baksiden viste han oss at det var bilde av Aung San Suu Kyi sin far. Så spurte jeg om han også støtter datteren. Da svarte han ja - så smilte han, sier Holst.

Gammel seddel fra Burma

GAMMEL SEDDEL: Denne seddelen fikk Anne Kloster Holst av en buddhistmunk.

Foto: Marit Stensby / NRK

Jubileum for Raftoprisen

Reisen til Burma var i anledning Raftoprisens 25-årsjubileum.

– Vi ber alle prisvinnere til jubileet i november, men siden hun ikke kan komme så mente vi det var fint å kunne besøke henne, sier hun.

Klikk deg inn på videoen på toppen av saken og se mer hva Aung San Suu Kyi forteller.