Hopp til innhold

Statoil-sjefen: – Tragedien har preget en hel industri

FJELL (NRK): Familie og etterlatte mintes de omkomne ett år etter Turøy-ulykken.

Eldar Sætre og Arne Sigvne Nylund

MINTES DE OMKOMNE: Over 170 personer deltok under minneseremonien ved ulykkesstedet ved Turøy. Konsernsjef Eldar Sætre i Statoil har vanskelig for å beskrive året som har gått siden ulykken inntraff.

Foto: Ole Jørgen Bratland / Statoil

– Det føltes veldig godt å kunne være der sammen med familiene. Samtidig opplevdes det veldig sterkt å bli påminnet den ufattelige tragedien for et år siden, seier konsernsjef i Statoil Eldar Sætre til NRK.

Markeringen fant sted på ettårsdagen for den tragiske ulykken der et Super Puma-helikopteret styrtet og tok med seg 13 mennesker i døden.

I helgen deltar pårørende og tidligere kollegaer av de omkomne på et lukket arrangement i Bergen.

Roser på sjøen ved Turøy

ROSER: De 13 omkomne ble lørdag ettermiddag hedret med roser. De nærmeste pårørende og representanter fra de syv selskapene de omkomne jobbet for, deltok i minnemarkeringen utenfor Turøy.

Foto: Even Norheim Johansen / NRK

– Preget hele industrien

Statoils konsernsjef Eldar Sætre og konserndirektør for norsk sokkel Arne Sigve Nylund deltar i markeringen. Det er selskapet som koordinerer markeringen denne helgen.

De to topplederne var tydelig preget da de møtte pressen etter seansen ved Turøy.

På vegner av de syv selskapene de 13 omkomne arbeidet for uttrykte Sætre takknemlighet og omtanke for den jobben de ansatte gjorde på vegner av en hel industri og en nasjon.

Båt med oårørende ved Turøy

TILBAKE: Lørdag formiddag tok de pårørende båt fra Hjellestad til Turøy, sammen med støtteapparatet og representanter fra det offentlige. Seansen ved ulykkesstedet varte i litt over en time.

Foto: Even Norheim Johansen / NRK

– Hendelsen har preget hele industrien. Sammen med de andre berørte selskapene og et omfattende støtteapparat har vårt viktigste budskap vært å si at vi er her for familiene.

– Hjelper å treffe andre

Bistandsadvokat Svein Kjetil Svendsen sier de etterlatte har ulike følelser knyttet til å være tilbake ved Turøy.

– Noen har vondt for å reise ut, mens andre føler det er viktig å se stedet der de mistet sine kjære, sier Svendsen.

Helgens samling oppleves som helhet uansett som viktig for de etterlatte.

Svein Kjetil Lode Svendsen

Bistandsadvokat Svein Kjetil Lode Svendsen.

Foto: Rolf Marnburg / NRK

– De fleste har jo ikke kommet tilbake til en normal tilværelse, og nå får de satt av tid til å bearbeide følelser som har preget dem i hverdagen. Ofte hjelper det også å treffe andre i en tilsvarende situasjon, sier bistandsadvokaten.

Får svar fra Havarikommisjonen

På Quality Hotel Edvard Grieg på Sandsli er blant andre representanter fra Havarikommisjonen, Senter for krisepsykologi og sjømannsprester til stede for å snakke med og svare på spørsmål fra de etterlatte i løpet av helgen.

I tillegg til de rundt 130 pårørende som var med båten ut til ulykkesstedet, var det også representanter fra de syv selskapene som de forulykkede arbeidet i.

Roser ved Turøy

ROSER: De etterlatte la ned roser der de 13 offshoreansatte omkom da helikopteret styrtet på vei fra Gullfaks B til Flesland.

Foto: Even Norheim Johansen / NRK

Konsernsjefen i Statoil har vanskelig for å beskrive året som har gått siden ulykken inntraff.

– Ulykken var en dyp tragedie. Vi har lagt bak oss en omfattende gransking og en lang rekke tiltak for å bli bedre på helikoptersikkerhet.

Sætre ønsker ikke å kommentere opplysningene som kom frem i Havarikommisjonens siste rapport, som ble lagt frem fredag.

– Jeg har lest rapporten slik som andre har gjort. Vi avventer at Havarikommisjonen fortsetter å jobbe med en del uløste problemstillinger.

Oppryddingsarbeid ved Turøy

13 OMKOM: 13 mennesker mistet livet da helikopteret styrtet ved Turøy 29. april i fjor.

Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix