Hopp til innhold

– De pårørende er redde og vil ha informasjon

Pårørende til gisselsituasjonen får krisehjelp i Bergen. Samtidig gjør Sjømannskirken seg klar til å reise for å bistå i Afrika.

Sissel Rinde

SAMLER PÅRØRENDE: Sissel Rinde er på pårørendesenteret for Statoil-ansatte ved Flesland i Bergen.

Foto: Kjetil Rydland / NRK

Flere nordmenn er involvert i angrepet mot Statoils anlegg i In Aménas i Algerie.

For å ta hånd om alle berørte her hjemme i Norge er det opprettet et eget pårørendesenter på hotellet Scandic Bergen Airport på Kokstad.

Pårørende kan ta kontakt

Pressekonferanse Statoil

PÅRØRENDESENTER: Lars Christian Bacher ber pårørende ta kontakt med Statoil.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix
In Amenas

ANGREPET: Det var 13 nordmenn på Statoils anlegg i In Aménas i Algerie da angrepet skjedde onsdag.

Foto: Kjetil Alsvik / STATOIL / NTB scanpix

– Vi gjør det vi kan for å holde våre ansatte og deres pårørende oppdatert og gi informasjon fortløpende. Det er også etablert et eget pårørendesenter i Bergen, sier Lars Christian Bacher.

Han er konserndirektør for internasjonal utvikling og produksjon i Statoil og holdt pressekonferanse klokken 17.00.

  • Statoils telefonnummer for pårørende etter angrepet er 800 83 003.

– Pårørende kan ta kontakt med senteret og det vil bli gitt krisehjelp om ønskelig eller nødvendig, sier Bacher.

LES OGSÅ: – Den mest alvorlige situasjonen me har hatt i Statoil

Flere familier samlet

NRK er til stede på pårørendesenteret i Bergen. Der forteller informasjonssjef Sissel Rinde i Statoil at flere familier er berørt og samlet.

– Her har vi etablert oss med et støtteapparat for de berørte, slik at de kan få både omsorg og oppdatert informasjon om det som har skjedd. Dette er samme apparat vi setter i verk ved en hendelse offshore, sier Rinde.

Flere titalls mennesker har vært der, og får hjelp og tilbud om blant annet psykologer og helsepersonell. Hun sier de pårørende som kommer er redde og har et stort informasjonsbehov.

– Det er ulike behov for de enkelte familiene. De pårørende er opptatt av å få mest mulig informasjon. Det er svært krevende når det er så uoversiktlig, vi prøver å gi dem den informasjonen vi har, sier Rinde.

Statoil anbefaler pårørende fra hele landet å komme til senteret i Bergen, og regner med det vil komme folk både utover natten og på torsdag. De som ønsker det får tilbud om overnatting.

Scandic Hotel på Kokstad

PÅRØRENDESENTER: Her på Scandic-hotellet ved Bergen lufthavn Flesland samles berørte etter angrepet mot Statoils anlegg i Algerie onsdag.

Foto: Kjetil Rydland / NRK

Sjømannskirken bistår

Sjømannskirken er også koblet inn. De er til stede ved pårørendesenteret med to prester, og vil være der utover kvelden onsdag og i natt ved behov.

Organisasjonen er en del av Statoils beredskap, og ble kontaktet av Statoil etter angrepet i Algerie. Sjømannskirken har også gitt beskjed til norske myndigheter om at de står klar til å reise til Afrika.

– Sjømannskirken vil sende mannskap til Algerie dersom Utenriksdepartementet ønsker det, skriver organisasjonen på sine hjemmesider.

Statsminister Jens Stoltenberg opplyste på en pressekonferanse onsdag kveld at 13 nordmenn er involvert i gisselaksjonen. Fire av dem er i trygghet, mens situasjonen er uavklart for ni nordmenn.

To norske skadd i angrepet

Flere av de Statoil-ansatte er fra Hordaland.

Statoil har bekreftet at to nordmenn ble lettere skadd i angrepet. I tillegg skal minst én nordmann være blant de over 40 utenlandske arbeiderne som er kidnappet og tatt til gissel.

– De pårørende har blitt oppdatert med jevne mellomrom, og opplever en ekstrem situasjon, sa Bacher under pressekonferansen.

NRK snakket tidligere i dag med en av dem som ble reddet fra angrepet. Han satt i en buss med flere norske Statoil-ansatte, og ble berget av militærstyrker.

Scandic Bergen Airport

FORVENTER PÅGANG: Det er forventet at familie og berørte vil strømme til pårørendesenteret i Bergen utover natten.

Foto: Kjetil Rydland / NRK