Hopp til innhold

Stamcelleforsker ble tegneseriehelt

Tegneserieskaper ble så imponert av forskningen til Cecilie Gudvig Gjerde at han gjorde henne til figur i tegneseriebok.

Cecilie Gudvig Gjerde

TEGNESERIEFIGUR: Cecilie Gudvig Gjerde forsker ved Universitetet i Bergen, og er tegneseriefigur i barnebok.

Foto: May-Helen Rolfsnes / NRK

Tegneserieskaper Øystein Runde skulle lage en faktabok om stamceller, og snublet over forskningen til Gjerde.

– Jeg hørte henne på et radioprogram og ble veldig imponert over det hun har fått til. Så da Klassekampen ba meg skrive en kronikk om vitenskap, trakk jeg henne frem som en forskningssuperhelt, sier Runde.

Gjerde forsker på stamceller og kjevebein ved Universitetet i Bergen, og ble så smigret over omtalen fra Runde at hun sendte ham en takkemail.

Tegneserie Cecilie Gjerde

Det ble starten på et helt spesielt samarbeid. Runde dro til Bergen for å møte Gjerde, og møtet gjorde at han bestemme seg for at Gjerde og veilederen hennes Kamal Mustafa måtte bli karakterer i boken.

Dermed ble Gjerde til tegneseriefigur i boken Stamceller. Kroppens superhelter.

– Har fått til noe superheltaktig

– Det føles veldig bra og litt overveldende. Men samtidig så er jo det vi har fått til her i Bergen kanskje litt superheltaktig. Vi har fått til å bygge bein ved hjelp av stamceller på kjevebein, og vi er de første i verden som har gjort det, sier Gjerde.

Målet er å hjelpe pasienter som mangler tenner og kjevebein i munnen. Gjerde er også opptatt av forskningsformidling, og vant i 2015 Forsker Grand Prix.

Jeg syns det er helt fantastisk å se forskning i dette formatet. Som forsker er den viktigste oppgaven vår å nå frem til folket og fortelle folk at det å forske er veldig viktig, og hvorfor det er viktig.

Vil inspirere barn

Målgruppen for tegneserieboken er tiåringer.

– Tegnerserie er et supert format for å lære dem om stamceller, og det er jo de som på sikt skal redde verden. Det er de som har fantasi til å finne løsninger som vi «gamlinger» ikke har klart å tenke ut, sier Gjerde.

Denne nye statusen som tegneseriesuperhelt har gitt stamcelleforskeren oppmerksomhet fra et yngre publikum en tidligere.

– Jeg har faktisk blitt spurt om å skrive autograf. Og jeg har blitt fortalt at noen barn har måtte slåss med foreldre om boken. Så det er veldig gøy å se at vi får til å engasjere.