NRK Meny
Normal

Stadig yngre tenåringer trekker til sentrum

Politiet og Utekontakten er bekymret over at ungdom som samles i Bergen sentrum blir stadig yngre, gjerne bare 13 år. – Bekymringsfullt, sier fagfolkene.

Torgallmenningen Bergen

TREKKER TIL SENTRUM: Ungdom fra bydelene trekker til sentrum. Konflikter, slåssing og rus er blant problemene som oppstår.

Foto: Marie Stafsnes Osland / NRK

– Vi er her ofte, nesten hver dag. Etter skolen er det ofte mye folk her. Og i helgene. Og i feriene.

Dette forteller en jentegjeng som har samlet seg ned på et spisested på Torgallmenningen. De har tatt turen til Bergen sentrum for å treffe venner fra ulike bydeler.

– Et miljø vi ikke ønsker

NRK har tidligere fortalt om krimnedgang i sentrum på 20 prosent som følge av at rusmiljøet i Nygårdsparken ble stengt.

Samtidig foregår mer i det skjulte, og det er vanskeligere å ha oversikt over hvem som bruker stoff, og hvor misbrukerne får det fra.

Den siste tiden har det oppstått et miljø på Torgallmenningen som Utekontakten ikke har sett på noen år.

Marit Sagen Grung

UTEKONTAKTEN FØLGER MED: Marit Sagen Grung i Utekontakten bruker mye ressurser på ungdomsgjengene i Bergen sentrum.

Foto: Runa Victoria Engen

– Det er ungdom som trekker til sentrum. En del av dem har nok problemer i utgangspunktet, og søker sammen i byen. Derfor får vi en oppblomstring av et miljø vi ikke ønsker, forteller Marit Sagen Grung, leder for Utekontakten i Bergen.

– Disse miljøene følger vi veldig godt med på, og vi bruker mye ressurser på, sier hun.

Vi ser at ungdommene som oppholder seg i sentrum stadig blir yngre. Du finner tenåringer ned i 13-års alderen, og vi er bekymret for at disse lettere skal komme i kontakt med det eldre rusmiljøet.

Politistasjonssjef Olav Valland

Mer høylytte

Utekontakten forklarer videre at gruppene som nå trekker til sentrum er større ansamlinger som er mer utagerende, høylytt, og som påvirker omgivelsene sine mer i forhold til andre som passerer.

– Det er mer konflikter mellom dem og til dels slåssing. I tillegg er det et problem med eksperimentering med rus, sier Grung.

Stadig yngre

Spesielt på sommeren etter at skolen er slutt, trekker flere ungdommer til området. Politistasjonssjef Olav Valland sier til NRK at det er en negativ utvikling i dette miljøet og at de jobber kontinuerlig med å oppsøke ungdommene.

Vi ser at ungdommene som oppholder seg i sentrum stadig blir yngre. Du finner tenåringer ned i 13-årsalderen, og vi er bekymret for at disse lettere skal komme i kontakt med det eldre rusmiljøet, sier han.

Valland får støtte fra Grung som har sett den samme tendensen.

– Tidligere har ungdommene som har oppholdt seg i sentrum vært eldre, fra rundt 17-årsalderen og oppover. I tillegg er det en større andel jenter som samles nå enn tidligere, sier hun.

Politi i Vågsbunnen i Bergen

MILJØET HAR FLYTTET: Vågsbunnen er blitt et kjent tilholdssted og russcene for rusmisbrukere og narkotika i Bergen etter at Nygårdsparken stengte. Her ved en tilfeldig politiaksjon 15. april 2015.

Foto: Sindre Helgheim / NRK

– Ikke så bra miljø

Tilbake på Torgallmenningen har jentene forståelse for at det ikke blir sett på som positivt at de søker sammen i sentrum.

– Det er ikke så veldig bra miljø her egentlig, det skal jeg være ærlig på. Vi skjønner at mange kan bekymre seg over ungdomsmiljøene i sentrum. Det er mange som ruser seg. Det er ikke så gøy å henge her, men det er her vi møter folk, sier jentene.

Siste video

 Programleder Mariann Reikerås
13 lam rømde då bilen dei vart frakta med kolliderte. Dyretransporten fekk ein brå stopp og sauene stakk til skogs.