NRK Meny
Normal

Sponheim skjeller ut bystyret

– Udemokratisk, raser Lars Sponheim. – Utpressing, svarer bystyrepolitikere. Krigen mellom fylkesmannen og Bergen kommune eskalerer.

Lars Sponheim

TILFELDIG PLANLEGGING: LArs Sponheim mener at byrådspartiene i Bergen ikke kan saksbehandling. Frp svarer at det er en personlg hevn mot Bergen fordi Sponheim ikke ble gjenvalgt til Stortinget.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Krangelen mellom de to myndighetene er ikke ny. Politiske motsetninger og følelsesladde ord er i sving i begge leire.

Lars Sponheim har blitt kalt en fiende av Bergen av Høyrepolitikere som mener hele fylkesmannsembetet burde legges ned.

Nå kaller fylkesmann Lars Sponheim saksbehandlinga i Bergen for «udemokratisk og tilfeldig».

Kaller innsigelsen en personlig hevn

– Planprosessen for kommuneplanen i Bergen er udemokratisk, tilfeldig med brudd på prinsippet om likehandsaming og har et manglende helskapssyn, skriver Fylkesmannen i Hordaland.

Byråkratene som skal passe på at lokalpolitikere følger lover og nasjonale målsetninger sendte tirsdag en innsigelse Bergen kommunes sin arealplan.

Det provoserer bystyrepolitikerne som mener prosessen har fulgt loven og vært inkluderende.

– Lars Sponheim driver med utpressing av Bergen. Kanskje er det hans personlige hevn for at han ble kastet ut av Stortinget, sier bystyremedlem Eiler Lund (FrP) til Bergens tidende.

– Sikrer ikke likebehandlig

Sponheim beskylder byrådspartiene i Bergen for ikke å ha kompetanse og viser til kommunens egen planavdeling. De har tidligere skrevet mye av det samme som Fylkesmannen nå gjør:

«Prosessen kan derfor hevdes å være uoversiktlig og uforutsigbar, og den sikrer ikke likebehandling. (...) Den samlede konsekvensen av bystyrets vedtak undergraver intensjonen om økt fortetting.»

– Dette viser at det ikke er fylkesmannen som er i krig med politikerne i Bergen, sier Sponheim til Bergensavisen.

– Jeg syntes det var illojalt av fagetaten. Kanskje var det en avskjedshilsen fra en avtroppende fagdirektør, kommenterer Lund fra Frp.

Siste video

Programleder: Mariann Reikerås
Onsdag 16. august begynte flyttingen av den store flytedokken fra Laksevåg til Ågotnes.