Splid og kommunekaos i Hardanger

Arbeidet med kommunereformen i Hardanger står i stampe. Så langt er det en kabal som ikke går opp. – Det spriker i alle retninger, sier Ullensvang-ordføreren.

Solfrid Borge

VANSKELIG: Solfrid Borge, ordfører i Ullensvang, innrømmer at arbeidet med kommunereformen er noe forvirrende.

Foto: Tale Hauso / NRK

– Det er splid i Ullensvang, det er ikke til å stikke under stol, sier ordfører Solfrid Borge (Sp).

Hun vil ikke gå så langt som å kalle situasjonen i Ullensvang kaotisk, men hun går med på at søknad om grensejustering i nord og underskriftskampanje om deling i øst, har gjort arbeidet med kommunereformen noe forvirrende.

– Vi så helt fra starten av at det er vanskelig å få hele Ullensvang til å gå samlet, enten det er sørover eller nordover.

– Ingenting er landet

20 prosent, eller én av fem fjordinger har skrevet under på at de ønsker deling av kommunen, hvis Ullensvang slår seg sammen med Odda.

– Det spriker jo i alle retninger akkurat nå. Det er jo ingenting som er landet, sier Borge.

NY VERSJON: Kommunekaos Hardanger

HVEM VIL VÆRE VENNER? Vil kommune i venstre kolonne være venn mer kommuner i første rad? Smilefjes betyr ja, hengefjes betyr nei.

Det kunne like gjerne ha vært beskrivelsen av hele Hardangerregionen. Da Jondal sa nei til sammenslåing i juni, førte det til at Ullensvang fikk kalde føtter med tanke på å slå seg sammen med Odda, til tross for at det er akkurat det de har vedtatt.

– De vedtakene som ble fattet i juni, er en kabal som ikke går opp, sier fylkesmann Lars Sponheim.

Sponheim: De må snakke sammen

Han innser at det fortsatt er en del møter som gjenstår i Hardanger, men han vil ikke si om situasjonen mellom de tre kommunene på Folgefonnhalvøya er helt fastlåst.

– Det vil jeg ikke kommentere. Ballen ligger hos dem, de må finne ut av dette og snakke med hverandre.

Men det er nettopp det kommunene ikke gjør. For siden Jondal ikke vil slå seg sammen med naboene, ønsker heller ikke ordfører Borge i Ullensvang å møte Odda.

– Når Jondal ikke stiller på et slikt møte, så har heller ikke jeg mandat til å stille på det møtet, jf. vårt vedtak fra 8. juni.

Fylkesmann Lars Sponheim

MÅ SNAKKE SAMMEN: Fylkesmann Lars Sponheim mener kommunene må snakke sammen. Men det gjør ikke kommunene.

Foto: Even Norheim Johansen / NRK

– Lokaldemokratiet satt på prøve

Borge reagerer på at regjeringen og Fylkesmannen ikke respekterer neivedtakene i Eidfjord og Jondal når kommunene nå i høst er bedt om å gå en ny runde med naboene.

– Lokaldemokratiet blir satt på prøve, slik dette har vært håndtert, sier Borge.

– Det er jeg helt uenig i. Stortinget og regjeringen har sagt at kommunene skal få utvidet fristen. Det kan ikke være veldig udemokratisk, sier Lars Sponheim.

Han håper Jondal løser en av knutene i Hardanger ved å gjøre et nytt vedtak om sammenslåing.