Spiller vikingmetal i barnehagen

- Vi må jo la metallen og Odin fange barna før Jesus kommer og tar dem, sier trommisen i bergensbandet Helheim.

Helheim

SLIPPER PLATE: Bergenske Helheim er en av veteranene i det norske metalmijøet. Mandag slipper de plate i en mildt sagt spesiell setting.

Foto: Roy Birger Nilsen/Helheim

Uttalelsen er sagt med et stort glimt i øyet, for metalbandet akter å fremstå i snill og pedagogisk ringbrynje-drakt på Klosteret barnehage i Bergen kommende mandag.

Der skal Helheim markere utgivelsen av albumet «Kaoskult» med akustisk konsert for barnehagebarna, samt fortellinger fra norrøn mytologi.

Skal fortelle om dødsriket

- Norrøn mytologi er noe vi har drevet med siden starten i 1992 og ønsker mer fokus på. Det er en fantastisk kulturarv, med mange tøffe historier, sier trommeslager Hrymr til nrkhordaland.no .

Gruppen har blant annet tenkt å fortelle om dødsriket Helheim, verdenstreet Yggdrasil, Odin og svart magi. Men barnas foreldre trenger ikke engste seg, hevder bandet selv.

Helheim

BEROLIGER: - Vi skal ikke skremme, lover trommeslager Hrymr.

Foto: Helheim.com

HØR HELHEIM PÅ BANDETS MYSPACE-SIDE

- Vi er der for å fortelle og underholde, ikke for å skremme. Dessuten blir det jo en utfordring å ordlegge seg riktig, slik at barna ikke kjeder seg, sier Hrymr.

- Kjent tema

Styrer i kommunale Klosteret barnehage, Elisabeth Alnes, sier til nrkhordaland.no at de ansatte gleder seg stort til å få Helheim på besøk mandag. Barnehagen har tidligere hatt besøk av andre artister, blant andre det indiepopbandet Casio Kids. Vikingmetal passer rett inn i barnehagens pedagodiske opplegg, skal man tro Alnes.

- Norrøn mytologi har vi faktisk hatt som tema her i barnehagen, og de største barna vil nok huske det godt. Det er jo en viktig del av kulturen vår. Dessuten har jeg inntrykk av at bandet er veldig flinke gutter, så dette gleder vi oss til, sier hun.

- Dere er ikke redd for reaksjoner fra foreldrene?

- Nei, det er vi ikke. Det er mange som misforstår og setter likhetstegn mellom metalmusikk og satanisme, og det er jo helt feil, sier Alnes, og understreker samtidig at konserten kun er for de eldste barna i barnehagen.

Nervøse foran konserten

Årsaken til at bandet velger å slippe plate med en barnehagekonsert, er ifølge Hrymr at Helheim denne gangen ønsket å gjøre noe fullstendig annerledes.

- Å gå på en scene og spille låtene våre er noe vi gjør hundre ganger i året. Vi hadde lyst å gjøre noe helt spesielt, og tok kontakt med barnehagen for å høre om det var mulig å få til. Samtidig innser vi jo at dette nok er den mest vanskelige konserten vi noen gang kommer til å gjøre. Barn kan være et krevende publikum. Men det skal gå bra, vi er vant til et kresne tilskuere, sier trommeslageren.

Er det greit å spille vikingmetal for barnehagebarn? Si din mening i kommentarfeltet under.