NRK Meny
Normal

Spiller håndball med stortåen

Simon Telle Riple (18) mistet flere fingre på den ene hånden etter en fyrverkeriulykke. Da fikk håndballspilleren operert vekk storetåen og sydd den på som en tommel.

Spiller håndball med stortåen

FUNGERER SOM TOMMEL: Simons storetå har blitt en god erstatning for den avrevne tommelen. I dag spiller 18-åringen håndball for 2. divisjonslaget Sotra SK.

Foto: MAGNE TURØY / Bergensavisen (BA)

I dag spiller Riple i 2. divisjon for Sotra SK. Det var Bergens Avisen (BA) som først skrev om håndballtalentet med den spesielle historien.

Simon Telle Riple spiller håndball med stortåen

STORTÅ PÅ VENSTREHÅNDEN: Store deler av venstrehånden til Simon Telle Riple eksploderte i en rakettulykke. Et år etter ulykken ble ene stortåen operert opp der tommelen hadde vært.

Foto: MAGNE TURØY / Bergensavisen (BA)

Riple mistet tommelen og store deler av venstrehånden da en udetonert rakett eksploderte i hånden hans på nyttårsaften. Ulykken skjedde da han bare var åtte år gammel. Han spilte håndball før hånden ble ødelagt og lot seg ikke stoppe av den alvorlige skaden.

Vanskelig valg

Etter ulykken ble Riple umiddelbart sendt til Haukeland sykehus og fløyet videre til Rikshospitalet. Der ble det klart at han hadde mistet alle fingrene på venstrehånden, utenom lillefingeren.

Da ble han stilt overfor et vanskelig valg. Ettersom tommelen er vikitg for håndens funksjoner foreslo legene å operere vekk storetåen på en av Simons føtter og sette den inn som en erstatning for den avrevne tommelen.

– Det var egentlig bare lillefingeren som var igjen av min vanlige hånd. Ellers var nesten hele langfingeren borte. Et halvt år etter skaden opererte legene opp tåen min til hånden, sier Simon til BA.

Borte fra håndballen i to år

Etter ulykken var Simon borte fra håndballen i to år. Det tok tid før hånden hans fungerte bra. I begynnelsen kunne han ikke bevege den i det hele tatt. Men gjennom jevnlige besøk hos fysioterapeut fikk han gradvis førligheten tilbake i hånden. Først et år etter ulykken fikk han operert stortåen opp på tommelen.

– Da jeg skjønte hva som hadde skjedd med hånden var jeg redd for at jeg aldri kunne spille håndball igjen, men det var ikke det eneste jeg var bekymret for. Det var mange tanker som gikk gjennom hodet på den tiden. Jeg hadde mye frustrasjon, sier han til avisen.

I dag holder 18-åringen tritt med medspillerne på banen og han spiller håndball for å ha det gøy.

– Jeg spiller håndball og får til det meste. Jeg kaster jo med høyrehånden, men både når jeg blokker og tar imot ballen bruker jeg venstrehånden, forteller Telle Riple til BA.

Treneren: – Aldri tenkt på at han har et handikap

Trond Førde Eriksen, som tidligere var proffspiller i Danmark, har vært Simons trener siden han spilte på 14-årslaget til Sotra-klubben.

Han sier til Berges Avisen at han aldri har tenkt på at Simon har et handikap.

– Det at Simon mangler fingre har jeg ikke tenkt så mye over. Han bruker ikke det som unnskyldning. Det har aldri vært noe tema. Han er en gutt som trener vanvittig mye og har tatt noen store steg de siste årene. Han har utviklet seg som en bra håndballspiller, sier han til BA.