Hopp til innhold

Sparer titusener på å kjøre elbil

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Aldri før har det blitt solgt så mange elbiler som nå. Vi nordmenn har oppdaget at det er penger og tid å spare på å kjøre elbil.

Åsa Eldøy suser sørover på E39 i Hordaland. På vei mot jobb i en bil som lukter nytt.

– De sier at bilen går i 140 km/t. Det er ingen problem med hastigheten, smiler hun lurt.

Den ser ut som mange andre nye biler, men den er ikke helt vanlig: Bilen brummer ikke og sluker ikke en dråpe bensin.

Eldøy er en av nesten tusen ferske eiere av den nye og svært populære elbilen Nissan Leaf.

– Her står det at det er nok batteri til 117 km til, sier Eldøy og peker på måleren i dashbordet.

– Den bruker litt mer strøm på vinteren. Skrur jeg av aircondition så viser den 138 km.

Der de fleste av oss er vant til at girspaken er har Åsa Eldøys flunkende nye bil en knøttliten spake, mer skinnende og blank joysticken på en futuristisk spillkonsoll.

I bakvinduet står det «Car of the year 2011» og det lukter mer penger enn eksos bak bilen.

Video Bli med på kjøretur med en Nissan Leaf

NYTER SMART TEKNOLOGI: Varmen i bilen kan fjernstyres med mobilen, vindusviskerne styrer seg selv, ryggekameraet er godt, mobilen kobler seg automatisk til anlegget og bilen oppmuntrer til økonomisk kjøring. Åsa Eldøy opplever mange små gleder som fersk elbileier.

– Mye raskere å kjøre elbil

Til sammen ruller godt over 6300 elbiler på norske veier. De siste to årene har Mitsubishi, Peugeot, Citroën og Nissan kommet med elektriske biler som visstnok kan få svorne bensinjunkies til å sikle.

– En elbil er fem ganger mer energieffektiv. En bensinbil bruker mye energi på å produsere varme, forklarer Kristian Amlie.

Han sverger til en knøttliten Buddy med akkurat plass til familien på tre. I seks år har han kjørt elbil til og fra jobb i et oljeboringsselskap i Bergen. Kø er ikke noe han plages med.

– Jeg kjører i kollektivfeltet og det sparer meg gjerne for 20 minutter hver dag. På jobb har jeg reservert parkering og gratis lading. I byen åpner porten på bygarasjen seg for meg automatisk og jeg parkerer gratis, skryter han.

Mindre tid på transport og parkering er en viktig grunn til å velge elbil, men også økonomien bidrar til at Kristian er elbilentusiast.

– Det er en kjempefordel at vi kan kjøre til byen og gå på kino uten at det koster noe særlig mer enn kinobilletten.

Video En Buddy-entusiast viser fram bilen sin

SJELDEN KUNDE: Det er bare tre grunner til at Kristian Amlie stopper på bensinstasjoner: Pølse, vindusvask og avgiftsfri diesel til varmeapparatet.

Sparer 30 000 kr på bomstasjonen

På E39 nærmer Åsa Eldøys Nissan Leaf seg en bomstasjonen som det ikke er billig å passere. Det var først og fremst det økonomiske og praktiske som gjorde at Åsa og mannen valgte elbil.

– Jeg sparer minst 102 kroner i bompenger hver eneste arbeidsdag, sier Eldøy i det bilen suser gratis gjennom bomstasjonen.

Som dagpendler mellom Stord og Bømlo kunne hun bruke rundt 30 000 kroner på bompenger i året. Som elbileier kan hun nå bruke de pengene på andre ting.

– Elbileksplosjonen er i gang

Elbil i bomstasjon

51 KRONER SPART: For hver tur gjennom denne bomstasjonen sparer Åsa Eldøy penger på å kjøre Nissan Leaf.

Foto: Andreas Grimsæth / NRK
Kristian Amlie med Buddy og tilhenger

IHUGGA TILHENGER: Buddy-entusiast Kristian Amlie bruker tilhengerfestet på bilen når det trengs. Før jul fraktet han juletre i et sykkelstativ.

Foto: Andreas Grimsæth / NRK

Lignende regnestykker er det mange andre som også har gjort de siste årene. To prosent av de ny bilene i Norge de siste månedene er elbiler, ifølge tall fra Grønn bil.

– Eksplosjonen i antall elbiler er på gang nå. Det er økonomisk rasjonelt å bruke elbiler i norske storbyer, sier Rolf Hagman ved Transportøkonomisk institutt.

Forskeren påpeker at Norge har vært gunstige ordninger for elbileiere og viser til lavere eller ingen utgifter til bompenger, parkering, drivstoff, moms og importavgift.

Hagman tror også at ladbare hybridbiler som Opel Ampera og neste versjon av Toyota Prius vil selge godt i Norge når de kommer på markedet i løpet av året.

Strøm er billigere enn bensin

At folk gjerne kjører elektrisk synes ikke bare i storbyene, men også langs i mer spredt bebodde strøk. Åsa Eldøy møter hver eneste dag mange elbiler i Sunnhordland.

– Bensin og det er jo dyrt nå. Det gikk en del drivstoff også på den 62 km lange strekningen jeg kjører til og fra jobb. Nå lader jeg kanskje for 15 kroner for den turen jeg tar, og jeg kan lade gratis på jobb om jeg trenger det.

Kristian Amlies knallrøde Buddy svinger ut av kollektivfeltet og gjør et sjeldent stopp på en bensinstasjon.

– Jeg sparer omtrent 30 000 kroner i året på å ha denne bilen. Vi bruker kanskje 15 000 av dem på å leie ulike biler som passer behovet, og på å ta taxi, sier Amlie

I stedet for å kjøpe bensin for om lag 9000 i året bruker han omtrent 1000 kroner på å lade bilen hjemme.

El- eller bensinbil?

El- eller bensinbil?

Estimater for fem års
eierskap i kroner.
15 000 km per år.
Beregnet av

i-MiEV
 

Fiat 500
 

Sum:

 195 272

 247 026

Innkjøpspris*

 192 500

 174 418

Verditap

 125 125

 72 518

Vedlikehold

 12 913

 16 570

Drivstoff

 14 784

 55 964

Årsavgift

 2 025

 14 425

Finansiering

 40 425

 41 742

Sum eierskap

 195 272

 201 219

Bompenger, parkering etc 

 0

 45 807

Konebilen ble nr. 1-bilen

Åsa Eldøys nye Nissan Leaf skulle egentlig være familiens nummer to-bil, konebilen.

Nå er det den som brukes flittigst til hverdags. I baksetet har barna fast plass. Bilen brukes daglig til og fra aktiviteter og handling.

Stasjonsvognen med takgrind og tilhengerfeste er blitt bilen for helgeturer. Men også det kan det bli mindre av i framtida.

Kan komme langt med hurtigladestasjoner

– Vi gjorde et eksperiment en helg, sier Åsa som sammen mannen kjørte elektrisk til oljebyen.

Med fulladet bil tok de den 120 km lange kjøreturen til Stavanger. Det ble en hakket billigere og mer miljøvennlig helg i byen enn vanlig.

– Vi kjørte uten varmeapparat på og var irriterende bilister som kjørte i 60–70 hele tida. Det tok ikke så mye lengre tid, og batteriet holdt!

Åsa og mannen stoppet i ti raske minutter like utenfor Stavanger på en hurtigladestasjon for å være sikre på å ha nok strøm til å finne parkeringsplass med strøm. I Sør-Norge etableres det stadig nye ladestasjoner (se kart nederst i saken).

– Kommer det en hurtigladestasjon på Aksdal tar vi gjerne turen med elbil igjen. Da kan vi kjøre i vanlig fart nedover, ta en is i ti minutter mens bilen lader og kjøre videre uten å være irriterende bilister som kjører for seint.

Går sport i å kjøre økonomisk

På taket har Nissan Leaf et lite solcellepanel og i nedoverbakkene lader bilen seg litt opp igjen.

– Se her, peker Åsa igjen. Foran rattet lyser et grønt tre som sakte vokser i høyden.

– Hvis du kjører økonomisk bygger du trær. På turen til Stavanger bygde vi tre trær og begynte på det fjerde, forteller hun viser at enkle grep bidrar til at hun tross billig drivstoff gjerne lar det gå sport i å kjøre økonomisk.

– Dyrest å la elbilen stå

– Jo mer du kjører en elbil, jo billigere blir den. Det dyreste du gjør med en elbil er å la den stå i garasjen, sier Ole Henrik Hannisdahl i Grønn Bil.

Han forteller at elbiler har et stort verditap i løpet av få år. Batteriet er en del av prisen på de fleste nye elbiler, men dette holder seg ikke like godt i mange år.

– Selv med kraftig verditap mener vi det lønner seg å kjøpe elbil. Driftsøkonomien er veldig mye bedre, hevder Hannisdal.

Åsa Eldøy har på kort tid blitt glad i elbilen sin. Til å begynne med var hun litt skuffet over hvor stor rekkevidde bilen hadde på en ladning.

– Men det holder. Jeg skjønte at jeg har det jeg trenger, sier hun. – Jeg er veldig fornøyd, og hadde kjøpt en sånn igjen. Til vår bruk er den veldig god, og vår bruk må vel være ganske typisk.

Nyter smart teknologi

Men er det ikke noe som mangler, noe som plager henne eller noe hun savner?

– Den har en litt høyfrekvent lyd, men jeg hører ikke den lenger. Det er en veldig behagelig bil å kjøre, skryter hun.

– Mobilen kobler seg automatisk til bilens anlegg, vindusviskerne setter i gang når det regner, jeg kan fjernstyre varmen i bilen før jeg skal kjøre – og kjenn på varmen i rattet!

Familien hennes vurderte flere små elbiler, men valgte å vente på Nissan Leaf på grunn av trafikksikkerhet og rekkevidde.

– Hvis folk ser at det ikke er en hemsko så bør de absolutt kjøpe elbil. Vi ventet på denne og syntes det tok veldig lang tid før den kom.

Men selv om det først og fremst var det økonomiske og praktiske som gjorde at Åsa Eldøy og mannen valgte elbil, finnes det også andre grunner:

– Jeg har tenkt at det er et kjempepluss at vi kan spare miljøet i tillegg til å spare penger.

Flere og flere ladestasjoner

Søk, velg, zoom og dra i kartet under så finner du aktuelle ladestasjoner i ditt område.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Nettstedet ladestasjoner.no fører oversikt og tilbyr også kartene som filer til GPS og som applikasjoner til smarttelefoner. I tillegg tilbyr stadig flere arbeidsgivere ladning for elbiler på reserverte plasser.