NRK Meny
Normal

– Svært uheldig at politiet brukte så lang tid på å rykke ut

Politiet måtte sende patrulje fra Fana i Bergen da drapsalarmen gikk i Os sentrum første nyttårsdag.

Video Terje Søviknes

Lensmannskontoret i Os ligger bare noen hundre meter fra Gamleheimshagen, hvor Hilda Feste (98) ble drept ved 21.30-tiden søndag. Likevel måtte politiet komme helt fra Bergen da drapsalarmen gikk. Patruljen fra Fana brukte 26 minutter på å komme frem til åstedet.

Geir Gudmundsen

FORSTÅR KRITIKKEN: Politimester Geir Gudmundsen i Hordaland politidistrikt.

Årsaken er at det ikke er folk på lensmannskontoret søndag kveld.

MER OM DRAPET: Kvinner sjikanert av kikker i Os i dagene før drapet | Sjekker volds- og seksualforbrytere opp mot drapet på Hilda Feste (98) | Vurderer å DNA-teste alle menn i Os | – Trenger ikke være seksuelt motiv

– Raskere å få folk fra Bergen

– Politibetjentene på Os har da bakvakt og rykker ut fra egen bolig ved behov. Operasjonsleder valgte å sende en patrulje fra Bergen Sør politistasjonsdistrikt fordi det ville ta kortere tid enn å kalle ut de som var i beredskap, sier politimesteren i Hordaland, Geir Gudmundsen, til NRK.no.

Ordfører Terje Søviknes stiller seg sterkt kritisk til at en kommune med 17.000 innbyggere ikke til enhver tid har politi i ordinær tjeneste og i stedet må vente nær en halvtime på bistand fra nabokommunen Bergen.

– For de fra hjemmesykepleien som var på stedet, var det en særdeles tung ekstra belastning å stå der så lenge med et offer og vente på politiet, samtidig som gjerningsmannen er på frifot, sier Søviknes.

– Viktig å være tidlig ute

Etterforskerne vil ikke kommentere om tidsbruken kan ha skadet drapsetterforskningen. Politiadvokat Ørjan Ogne vil kun uttale seg på generelt grunnlag:

– Erfaring viser at de første 48 timene er av sentral betydning. Det å være tidlig ute, er viktig for å komme godt i gang, sier Ogne til NRK.no.

Politimesteren sier til NRK.no at han forstår kritikken fra Terje Søviknes.

Lover å jobbe for bedring

– Jeg er enig i at det kan bli bedre. Jeg kan love ordføreren at vi skal prøve å få en beredskap i Os som er best mulig til enhver tid, gitt de rammene vi har til å handle innenfor, sier Geir Gudmundsen.

Han skylder på tøffe prioriteringer på grunn av stram økonomi.

– Skal vi utvide og få mer ressurser et sted, er det eventuelt på bekostning av andre, sier Gudmundsen.

Siste video

13 lam rømde då bilen dei vart frakta med kolliderte. Dyretransporten fekk ein brå stopp og sauene stakk til skogs.
 Programleder Mariann Reikerås