NRK Meny
Normal

– Svært uheldig at politiet brukte så lang tid på å rykke ut

Politiet måtte sende patrulje fra Fana i Bergen da drapsalarmen gikk i Os sentrum første nyttårsdag.

Video Terje Søviknes

Lensmannskontoret i Os ligger bare noen hundre meter fra Gamleheimshagen, hvor Hilda Feste (98) ble drept ved 21.30-tiden søndag. Likevel måtte politiet komme helt fra Bergen da drapsalarmen gikk. Patruljen fra Fana brukte 26 minutter på å komme frem til åstedet.

Geir Gudmundsen

FORSTÅR KRITIKKEN: Politimester Geir Gudmundsen i Hordaland politidistrikt.

Årsaken er at det ikke er folk på lensmannskontoret søndag kveld.

MER OM DRAPET: Kvinner sjikanert av kikker i Os i dagene før drapet | Sjekker volds- og seksualforbrytere opp mot drapet på Hilda Feste (98) | Vurderer å DNA-teste alle menn i Os | – Trenger ikke være seksuelt motiv

– Raskere å få folk fra Bergen

– Politibetjentene på Os har da bakvakt og rykker ut fra egen bolig ved behov. Operasjonsleder valgte å sende en patrulje fra Bergen Sør politistasjonsdistrikt fordi det ville ta kortere tid enn å kalle ut de som var i beredskap, sier politimesteren i Hordaland, Geir Gudmundsen, til NRK.no.

Ordfører Terje Søviknes stiller seg sterkt kritisk til at en kommune med 17.000 innbyggere ikke til enhver tid har politi i ordinær tjeneste og i stedet må vente nær en halvtime på bistand fra nabokommunen Bergen.

– For de fra hjemmesykepleien som var på stedet, var det en særdeles tung ekstra belastning å stå der så lenge med et offer og vente på politiet, samtidig som gjerningsmannen er på frifot, sier Søviknes.

– Viktig å være tidlig ute

Etterforskerne vil ikke kommentere om tidsbruken kan ha skadet drapsetterforskningen. Politiadvokat Ørjan Ogne vil kun uttale seg på generelt grunnlag:

– Erfaring viser at de første 48 timene er av sentral betydning. Det å være tidlig ute, er viktig for å komme godt i gang, sier Ogne til NRK.no.

Politimesteren sier til NRK.no at han forstår kritikken fra Terje Søviknes.

Lover å jobbe for bedring

– Jeg er enig i at det kan bli bedre. Jeg kan love ordføreren at vi skal prøve å få en beredskap i Os som er best mulig til enhver tid, gitt de rammene vi har til å handle innenfor, sier Geir Gudmundsen.

Han skylder på tøffe prioriteringer på grunn av stram økonomi.

– Skal vi utvide og få mer ressurser et sted, er det eventuelt på bekostning av andre, sier Gudmundsen.

Siste video

Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik