Nå blir det hvit jul i hele Norge

Meteorologene varsler snø over hele landet de neste dagene. Nordlendingene kan få opptil en halvmeter.

Snø på Bryggen i Bergen

HVITT PÅ BRYGGEN: Slik så det ut på Bryggen i Bergen 26. desember 2014. Søndag kan vi få en reprise, for nå melder Vervarslinga på Vestlandet kaldere vær og nedbør i form av snø.

Foto: Kari Nygard Tvilde / NRK

I Myrkdalen på Voss, knappe to timers kjøring fra Bergen, ligger det to meter snø på toppen av alpinbakkene. Det er suverent mest i landet. Men langs vestlandskysten har snøen latt vente på seg.

Nå har meteorologene en gladmelding til alle ski- og akelystne nordmenn:

– Det kommer en nordvestlig luftstrøm som gir sterk vind og nedbør, med overgang til snøbyger, opplyser statsmeteorolog Kristen Gislefoss til NRK.

Snø over hele linjen

Allerede fra i natt vil det bli nedbør som går over til snø nord for Stad. I Nordland kan det komme inntil 50 centimeter nysnø, mens det i Troms er ventet mellom 20–40 cm. Finnmark kan få 10–20 cm.

Østlandet har en viss mulighet for snø, mens Hordaland og Rogaland får julesnøen natt til søndag.

– Det er en viss mulighet for snø på Østlandet, men ikke de store mengdene, sier Gislefoss.

Kristen Gislefoss

SPÅR SNØ: Statsmeteorolog Kristen Gislefoss.

Foto: Kaland, Ole / NRK

Snøstorm i nord

Meteorolog Justyna Wodziczko i Tromsø advarer mot rufsete vær i nord:

– I Hele Nord-Norge er det nå mildt med regn og sludd, men i kveld dreier vinden nordvest og det kommer kaldere luft fra nord, som betyr overgang til snøbyger. Det blir ganske mye vind og vi har sendt ut OBS-varsel for Nordland, Troms og kyststrøkene av Finnmark.

Meteorologisk institutt i Tromsø melder sterk kuling, perioder med liten storm i Nordland, Troms og Finnmark med lokalt kraftige vindkast på 25–30 m/s i Lofoten og Vesterålen. Det kan bli vanskelige kjøreforhold.

I øyeblikket er det følgende snødybder:

  • Tromsø 33 cm
  • Kautokeino 45 cm
  • Majavatn 48 cm

Snø i Stavanger og Bergen

Og endelig kommer julestemningen til storbyene på Vestlandet. Bergensere og siddiser kan glede seg over snødryss til helgen:

– Prognosene tyder på at Bergen får noe nedbør søndag formiddag. Den vil falle som snø, for da blir det kaldere. I Stavanger kan det bli snø natt til søndag, og kalde luftmasser gjør at den kan bli liggende til mandag, sier vakthavende meteorolog Jørgen Grønneberg til NRK.

Nedbørsrekord lever fortsatt

Nedbørsrekorden på Florida i Bergen fra 2005 (3051,8 mm) ble slått julaften, mens Frederiksberg-målingen fra 1967 (3068,2 mm) lever fortsatt.

Frederiksberg fort ligger i Bergen sentrum på Nordnes' høyeste punkt.

– I går kom det totalt 22,6 millimeter i Bergen og vi mangler fortsatt rundt 8 mm. Det vil neppe komme mer enn 3–5 mm midt på dagen 1. juledag, melder Vervarlinga på Vestlandet.

– Klarer bergenserne å slå nedbørsrekorden innen 2015 er omme?

– Det er usikkert om vi slår rekorden innen søndag. Men onsdag eller torsdag, på årets to siste dager, får vi en ny porsjon med sterkere vind, mildvær og nedbør. Vi har altså én uke til på oss. Jeg tror helt klart vi vil slå rekorden, sier statsmeteorologen.

LES OGSÅ: Her kan du stå på ski i jula

LES OGSÅ: Julegjester fyller hotellene