Solberg: – De kan ikke ta loven i egne hender

Seks Høyre- og Unge Høyre-politikere er involvert i narkosaken som felte stortingsrepresentant Erik Skutle (24). – Veldig urovekkende, sier statsminister Erna Solberg.

Erik Skutle

TRAKK SEG FRA PARTIVERVENE: – Vi får se hva politisaken ender opp med før vi konkluderer med andre ting, sier statsminister Erna Solberg.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Sent torsdag kveld trakk stortingsrepresentant Erik Skutle seg fra alle partiverv i Høyre etter å ha erkjent cannabisrøyking. Skutle ble brakt inn av politiet i kjølvannet av en større narkoaksjon mot ungdomsmiljøet i Bergen, som fredag også førte til avhør av to nye personer med tilknytning til Unge Høyre.

Dermed er seks personer med tilknytning til partiet eller ungdomspartiet involvert i saken. Flere av dem har eller har hatt fremtredende posisjoner.

– Jeg kjenner ikke så godt til innholdet i sakene som politiet nå jobber med, men disse tallene er selvfølgelig veldig urovekkende, sier statsminister Erna Solberg i et intervju med NRK fredag ettermiddag.

Se hele intervjuet med Solberg her (artikkelen fortsetter under):

Solberg om narkoavsløringene

– Kan ikke ta loven i egne hender

Bergen og Hordaland Høyre har varslet krisemøter med ungdomspartiet og foreldre etter rekken av narkoavsløringer. Solberg mener det er et klokt grep.

– Vi har nulltoleranse i Høyre for narkotikabruk, og ingen ledere i Høyre skal være deltakende i den typen aktiviteter. Det gjelder også ungdomslederne våre. Så her er det viktig at man rett og slett sørger for tryggheten rundt det ungdomspolitiske arbeidet, sier hun.

Vi har nulltoleranse i Høyre. Vi bruker ikke narkotika.

Erna Solberg

Byrådsleder i Bergen, Ragnhild Stolt-Nielsen (H), sier fredag at avsløringene kan være et uttrykk for en voksende liberaliseringskultur i de politiske ungdomspartiene.

– Er det det, så er det veldig viktig å si at politisk ungdom ikke kan ta loven i sine egne hender. Vi har nulltoleranse i Høyre. Vi bruker ikke narkotika. Narkotika er ulovlig, og det skal de også følge når de har tillitsverv i vårt parti, sier Solberg.

Vil vente på politietterforskningen

Etter avsløringene av Erik Skutles og lokale Unge Høyre-toppers narkotikabruk, sier statsministeren at det «åpenbart er personer som har gjort ting som strider mot det vi har som ledelsesplatakter for ledere i vårt ungdomsparti».

Skutle, som er Solbergs vikar på Stortinget så lenge hun er statminister, sier selv at han har sviktet dem som har hjulpet ham frem de siste årene.

– Det er veldig trist og skuffende. Jeg registrerer at han beklager tillitsbruddet, og dette er jo noe som er helt i strid med vår politikk, sier Solberg.

Politisk kommentator Harald Stanghelle mener det ikke er umulig for Skutle å komme tilbake til politikken. Solberg ønsker foreløpig ikke å være kategorisk på om hun vil avskilte 24-åringen fra Bergen som Høyre-politiker.

– Nå har han trukket seg fra alle vervene, så får vi se hva politisaken ender opp med før vi konkluderer med andre ting, sier statsministeren.