NRK Meny
Normal

Statsministeren beklager at KrF trekker seg

Erna Solberg synes det er veldig leit at KrF går ut av byrådssamarbeidet i Bergen. – Jeg hadde håpet at de kunne fortsette.

Erna Solberg

– HÅPET KRF BLE VÆRENDE: Statsminister Erna Solberg beklager at KrF går ut av byrådet i Bergen.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Det sa statsminister Erna Solberg da hun ble intervjuet om saken i politisk kvarter på P2 onsdag morgen.

– Jeg synes det er veldig leit. Men dette var en sak der det nesten var umulig å finne en felles løsning som gjorde at alle de tre partiene kunne gå videre sammen, mener Solberg.

LES SAKEN: Bybanesaken avgjort: – En nasjonal skandale

KrF: – Tvinges ut av byrådet

KrF gikk rett i krisemøte etter gårsdagens bystyremøte. Da hadde 15 av 31 representanter i byrådspartiene Høyre og Fremskrittspartiet stemt ned en avtale som byrådet hadde gjort med KrF. En avtale som ville holdt døren på gløtt for bybane langs Bryggen i Bergen.

Byrådspartiene gikk mot KrF, og fikk vedtatt denne setningen:

Marita Moltu Dag Inge Ulstein

ENESTE UTVEI: Etter elleve år som en del av byrådssamarbeidet i Bergen, gikk KrF i går ut.

Foto: Christine Kongsvik / NRK

«I det videre arbeid skal løsningene utvikles ut fra forutsetningen om at Bryggen skal bli bil- og bybanefri».

Avstemmingen utelukket Bryggen-alternativet, som hele tiden har vært KrFs førstevalg. Avstemmingen kom bardust på byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen, som umiddelbart fryktet for samarbeidet i byregjeringen.

– For KrF er det samme som å be oss trekke oss, sa Dag Inge Ulstein, sosialbyråd for partiet i byen.

– De valgte å bryte avtalen. Da tar vi konsekvensen av det, og er ute av byråd. Det har ikke vært en lett beslutning, sier KrFs gruppeleder Marita Moltu.

– Godt borgerlig grunnlag

Statsminister Erna Solberg mener et over ti år langt samarbeid på borgerlig side i bergenspolitikken bør kunne videreføres, også uten flertall.

Ragnhild Stolt-Nielsen

BEKLAGER OGSÅ: Byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen er også lei seg for KrFs brudd i samarbeidet. – Jeg vil sterkt beklage at de går ut, sier hun.

Foto: Anders Ekanger / NRK

– Jeg beklager at KrF har gått ut, jeg hadde håpet at de kunne fortsette. Men jeg mener det er såpass godt grunnlag etter mer en ti år sammen, at de må finne frem igjen til gode løsninger mellom partiene på borgerlig side, mener Solberg.

Høyre og Frp gjorde det sent tirsdag kveld klart at de kom til å fortsette i byråd uten KrF. Det betyr at de må ha støtte fra sak til sak for å få flertall.

– Vi har fått gjennomslag for det trasevalget som byrådspartiene sto bak. Det er vi veldig glad for. Men jeg vil sterkt beklage at KrF går ut av byrådet. De har vært en svært lojal samarbeidspartner i elleve år. Men jeg har respekt for avgjørelsen, sier byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen.

Siste video

Steffen Lie Skålevik etter 2-2 mot Tromsdalen
Flere hundre tok turen til Torgallmenningen for å smake mat som var gått ut på dato.
Distriktsnyheter fra Hordaland og Sogn og Fjordane fredag 18. august 2017.