Hopp til innhold

Smittet av multiresistent bakterie på ferietur

BERGEN (NRK): På en ferietur i Hellas ble Pål Engesæter akutt syk av en resistent bakterie. Populære ferieland for nordmenn er på verstingliste over land med mye antibiotikaresistens.

Pål Engesæter blei akutt sjuk under ein ferietur i Hellas. Dette bildet tok han sjølv i sjukesenga.

AKUTTINNLAGT: Pål Engesæter ble liggende på sykehus i to uker etter å ha blitt smittet av en resistent bakterie.

Foto: Privat

Siste dag av ferien i Sivota, nord i Hellas, begynte Pål Engesæter (63) å føle seg dårlig.

– Vi var ute og spiste middag sammen med noen venner, men jeg måtte stadig på do.

Skalv så sengen ristet

En time etter at han og kona Anne-Brit Gjøvåg hadde lagt seg, fikk han høy feber.

– Jeg skalv slik at hele sengen ristet. Konen min er sykepleier, så hun forstod med en gang alvoret, sier han.

Hun kontaktet lege, som kom i løpet av en halvtime. Den foreløpige diagnosen var en hissig infeksjon. Fordi legen ikke visste hvilken bakterie det dreiet seg om, fikk Engesæter bredspektret antibiotika.

– Jeg var helt vekke, så jeg husker ikke hva som skjedde, men han ga meg smertestillende og antibiotika.

Dagen etter ble Engesæter flyttet til en klinikk der han fikk antibiotika intravenøst. Han ble frisk nok til å ta flyet hjem til Bergen.

Innlagt på isolat

Etter å ha kontaktet fastlegen, ble han sendt rett til akuttmottaket og innlagt på Haukeland. Engesæter hadde blodforgiftning, noe som kan være dødelig.

– Etter et par dager fant de ut at det var snakk om en multiresistent bakterie og jeg ble liggende på sykehus i to uker, sier Engesæter.

Engesæter vet ikke hvordan han har fått i seg bakterien.

– Den finnes i India, Israel og Hellas. Jeg har vært både i Hellas og Israel det siste året. Den kan ha ligget i kroppen en stund og slått ut i forbindelse med en infeksjon, sier han.

Stemingen var god før Pål Engesæter ble syk i Hellas

GOD STEMNING: Stemningen var god kvelden før Pål Engesæter ble syk i Hellas. Hans kone Anne-Brit sitter til høyre midt i bildet.

Foto: Privat

Hellas på verstingliste

Antibiotikaresistens er blitt et globalt helseproblem, men noen land har mer resistens enn andre. I typiske ferieland for nordmenn er multiresistente bakterier et økende problem.

– Multiresistente bakterier er utbredt i land rundt Middelhavet, og i Sør- og Øst-Europa. Eksempler er Italia, Hellas, Portugal, Spania, Hellas og Bulgaria, sier Brita Skodvin, infeksjonslege ved Nasjonal kompetansetjeneste for antibiotikabruk i spesialisthelsetjenesten.

– Vask hendene

Ifølge en landsomfattende rapport fra Universitetssykehuset Nord-Norge ble 54 nordmenn smittet av de mest resistente bakteriene mens de var på reise i fjor. Skodvin oppfordrer folk til å ta forholdsregler.

– God håndhygiene er viktig. Man bør vaske seg godt på hendene før måltid. I tillegg bør man ta de nødvendige vaksinene før man reiser, sier Skodvin.

Folkehelseinstituttet fraråder imidlertid ikke reiser til land med høy forekomst av resistente bakterier.

– Risikoen for å bli smittet er først og fremst knyttet til innleggelse på sykehus, hvor smitte spres mellom personale og pasient og fra sykehusutstyr, sier forsker ved Folkehelseinstituttet, Petter Elstrøm.

Ifølge Folkehelseinstituttet dør rundt 70 mennesker årlig i Norge som følge av resistente bakterier.

Pål Engesæter blei smitta av ei multiresistent bakterie. Legen i Hellas satte han på ein kraftig antibiotikakur.

ANTIBIOTIKA: Pål Engesæter ble smittet av en multiresistent bakterie. Legen i Hellas satte han på en kraftig antibiotikakur.

Foto: Privat

– Kunne ha dødd

I tre uker etter innleggelsen måtte Engesæter daglig innom Haukeland for å få antibiotika intravenøst. I dag føler han seg frisk, men han har fortsatt infeksjonen i kroppen.

– Der og da tok jeg det ikke så alvorlig, men i ettertid har jeg skjønt at jeg kunne strøket med om ikke konen min og legen hadde reagert så raskt som de gjorde. Jeg har vært heldig. Hadde jeg vært alene, kunne jeg ha dødd, sier Engesæter.

Fredag 6. desember sendte P2 en samtale med flere av forskere fra Universitetsaulaen i Bergen. Hør programmet «Hvem vinner – menneskene eller bakteriene?». Programleder er Trond-Viggo Torgersen.