Smekkfulle sydenfly fra Bergen i sommer

Dårlig sommervær ga rekordfulle sydenfly fra Flesland i juli. Nå begynner også høstferie-billettene å bli utsolgt.

Rhodos

FULLT: Apollo Reiser har kun fire flyseter igjen fra Bergen til Rhodos i høstferien.

Foto: Alvik, Halvard / NTB scanpix

– I løpet av mine 14 år har vi aldri solgt ut høstferieturene fra Bergen så raskt. 99,5 prosent av flysetene er solgt. Vi har kun én ledig plass til Mallorca og fire til Rhodos. Tenerife og Kreta er helt fullt. Det er tydelig at folk vil solsikre seg etter en særdeles dårlig norsk sommer, sier daglig leder Erik Haug i Apollo Reiser til NRK.

Flyene til sol og bad-destinasjoner direkte fra Bergen, som blant andre Palma, Antalya og Chania, var bortimot helt fulle i juli. Kabinfaktoren, som beskriver hvor mange av flysetene som ble solgt, var på hele 97 prosent.

– Dette er ti prosent høyere enn i 2014. Jeg kan ikke se at vi har hatt så høy kabinfaktor i juli tidligere, sier lufthavndirektør Aslak Sverdrup ved Bergen lufthavn Flesland.

Du kan fortsatt komme deg til Middelhavet i høstferien, men ni av ti flyseter er solgt.

Erik Haug, Apollo Reiser

Høstferien fylles opp

Charterselskapene Apollo og Star Tour melder at det begynner å bli utsolgt i høstferien. Så om du skal sikre seg sol i høstferien må man være raskt ute.

Her er de mest populære reisemålene direkte fra Bergen i høst:

  • Gran Canaria
  • Tenerife
  • Lanzarote

Sommeren 2016 er disse reisemålene mest populære:

  • Hellas
  • Kroatia
  • Mallorca

Ellers utover høsten og vinteren begynner flyene også å bli fulle, men det er fremdeles mulig å komme seg til varmere strøk.

– Om man er litt fleksibel og kan reise utenom høysesongen er det ennå muligheter. En dårlig sommer kommer ikke like overraskende på en vestlending som på en østlending. Vestlendinger er tradisjonelt tidlig ute med å bestille, sier Sverdrup til NRK.

Mange har allerede bestilt og sikret seg billetter til sitt favorittsted neste år.

Aslak Sverdrup, lufthavnsjef

Ingen vekst for byferier

Lufthhavndirektøren på Flesland opplyser til NRK at vestlendingene nå har begynt å bestille sommerferien til neste år.

– Mange har allerede bestilt og sikret seg billetter til sitt favorittsted, sier Sverdrup.

Det var ikke bare direkte charterflyginger som var populære. Også flyene til storbyer som København, Amsterdam og Stockholm var svært fulle i juli. Fra disse flyplassene, såkalte hub-er, er det mange som reiser videre til sitt endelige feriemål.

Kabinfaktoren på alle storbyflyvningene var 91 prosent, opp syv prosent fra 2014.

Direktetrafikken fra Flesland til øvrige byer i Europa, som Praha, Paris, Berlin, Edinburgh og Reykjavik, hadde ikke samme veksten. Kabinfaktoren på 84 prosent er den samme som juli i fjor.