Slo alarm om dårlig inneklima – nå viser rapport at elever og lærere har mer astma enn andre

Elever og lærere ved en barneskole i Bergen har lenge slitt med helsefarlig inneklima. I dag har nærmere en tredjedel av dem plager med astma og allergi. – Kan ha sammenheng, mener lungespesialister.

Varden skole

VARDEN SKOLE: Det dårlige inneklimaet ved Varden skole i Fyllingsdalen i Bergen har rammet både ansatte og elever ved skolen. Nå skal klimaet være bra, sier rektor ved skolen.

Foto: Bergen kommune

I flere år har lærere og elever ved Varden skole i Fyllingsdalen i Bergen klaget på dårlig inneklima ved skolen. For to år siden ble skolen rehabilitert, og det ble da funnet fukt og asbest på skolen.

I etterkant av dette satte Bergen kommune i gang en undersøkelse som skulle avdekke om plagene kunne ha sammenheng med inneklimaet.

Tirsdag var rapporten, utarbeidet av to lungespesialister ved Volvat, ferdigstilt. Den viser at ingen av de 144 personene som ble undersøkt hadde alvorlige lungesykdommer.

Nærmere en tredjedel av deltakerne sliter imidlertid med astma og allergi. Dette kan ha sammenheng med inneklimaet, mener spesialistene.

«Våre undersøkelser har bekreftet at forekomsten av både astma og allergi er høyere enn normalt i denne gruppen», heter det i rapporten.

Muggsopp på Nye Varden skole i Bergen

MUGGSOPP: Slik så skolen ut før den ble rehabilitert.

Foto: Cytox

Kommunen beklager

Nå er skolen ferdig rehabilitert og elever og ansatte har flyttet tilbake. Ifølge rektor ved skolen Bjørg Wangen ble det rapportert om nye helseplager etter flyttingen. Det skal imidlertid være i orden nå, ifølge Wangen.

– Det er trist at noen har blitt verre av å være på skolen. Jeg kan ikke gjøre noe annet enn å beklage det. De siste målingen er fine, sier hun.

Bjørg Wangen

FORNØYD: Rektor ved Varden skole er fornøyd med at mange har deltatt i undersøkelsen, og at den viser at ingen av deltakerne har alvorlige lungeproblemer.

Foto: Siri Løken / NRK

Før asbestfunnene snakket NRK med den da 16 år gamle Christine Klemetsen, som hadde vært elev ved skolen. Hun kunne fortelle om store plager med astma og allergi.

– Jeg fikk mye allergi som gjorde at jeg klødde i øynene og hadde tette luftveier. Jeg slet med å få sove, fikk elveblest og hovnet mye opp, sa Klemetsen den gang.

Bergen kommune beklager overfor dem som sliter med plager i en pressemelding.

– Vi tar på alvor at mange har kjent helseplager mens de oppholdt seg på "gamle" Varden skole, skriver kommunaldirektør for barnehage, skole og idrett, Trine Samuelsberg.

Christine Clementesen

STORE PLAGER: Christine Klemetsen er en av dem som har fått helseplager i form av allergi og astma av å gå på Varden skole.

Foto: Siri Løken / NRK

Erstatningsspørsmål ikke klart

Kommunaldirektør for HR, digitalisering og eiendom, Tor Corneliussen, sier at kommunen ikke har tatt stilling til hvordan de skal følge opp funnene ennå.

– Dette er en rapport vi nettopp har fått oversendt fra Volvat, så vi har ikke fått tid til å studere den nøye. Like over sommeren vil vi kunne trekke noen konklusjoner om hvordan vi skal følge opp saken videre, sier han.

Han presiserer samtidig at et eventuelt erstatningsansvar fra kommen til de som har plager, ikke vil bli klargjort før etter sommeren.

– Det er et spørsmål som også våre jurister hos kommuneadvokaten må se på, og til syvende og sist er det kanskje byrådet som har ansvar for å vurdere dette.