Hopp til innhold

Tedros er i språkpraksis på ordførerens kontor

LINDÅS (NRK): Kommuner over hele landet sliter med å skaffe nok språkpraksisplasser til flyktninger. Lindås-ordfører Astrid Aarhus Byrknes gjorde noe med det.

 Astrid Aarhus Byrknes og Tedros Haile på ordførerkontoret

PÅ JOBB: To dager i uken lærer Tedros Haile norsk, på jobb med ordfører Astrid Aarhus Byrknes i Lindås kommune.

Foto: May-Helen Rolfsnes / NRK

– Hva betyr drift, spør Tedros Haile.

– Drift, ja. Det er jo et ord vi bruker veldig ofte i kommunen, sier ordfører Astrid Aarhus Byrknes og tenker seg om før hun forklarer ordet.

24-åringen Tedros Haile og Lindås-ordføreren er tilbake på kontoret etter en lang dag med kommunale møter.

På bordet ligger det en liste som ord som Tedros har merket seg i løpet av dagen, men som han ikke helt forstår.

– Her blir jeg bevisst på å snakke norsk med nordmenn.

Tedros Haile, språkelev

For to måneder siden så ordføreren det store behovet for språkpraksisplasser i sin egen kommune. Nå har hun Tedros fra Eritrea hos seg to dager i uken, og slik lærer han norsk.

Utfordring i hele Norge

Som en del av introduksjonsprogrammet skal alle flyktninger som kommer til Norge ha språkpraksis. Denne praksisen foregår ute i bedrifter.

– Det er alltid vanskelig å få nok språkpraksisplasser, så jeg hadde veldig lyst å selv ta initiativ til å ha en elev, forteller ordføreren.

– Over hele landet er det en utfordring å ha tilstrekkelig nok av både språkpraksis- og arbeidspraksisplasser, sier seksjonsleder Anders Fyhn i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet.

Hvis flyktningene ikke får praksisplass må de ha opplæring i klasserom istedenfor.

– Opplæringen blir da ikke nødvendigvis så praksisnær og så yrkesrettet som den kan bli hvis flyktningene er ute på en arbeidsplass, sier han.

Tror det krever for mye

Også Bergen kommune leter etter bedrifter som kan ha flyktninger i språkpraksis, men de greier ikke helt å møte behovet.

Sebastian Slotte

Sebastian Slotte i Bergen kommune.

Foto: May-Helen Rolfsnes / NRK

– Vi er heldig på mange måter, for vi har fått et samarbeid med noen veldig sosialt engasjerte og viktige arbeidsgivere. Når det er sagt, så har vi et stort behov for flere, sier Sebastian Slotte i Utekontakten i Bergen kommune.

Anders Fyhn i direktoratet tror at mange bedrifter tenker at det er for ressurskrevende å ha en flyktning i språkpraksis.

– Samtidig så mener vi at dette blir vellykket med god og tett oppfølging. Det er besparende for kommunen på sikt.

Vil bli bilmekaniker

Tedros Haile har nå vært i språkpraksis hos Lindås-ordføreren i to måneder, og blir her i én måned til. Drømmen er å bli bilmekaniker, men først må han lære norsk.

– Dette er veldig givende.

Astrid Aarhus Byrknes, ordfører

– Jeg vil oppfordre alle som har mulighet til å ta imot elever. Dette er veldig givende. Det er ikke arbeidskrevende heller, men helt motsatt. Du får mye mer enn du gir, sier Astrid Aarhus Byrknes.

– Jeg er veldig glad for å få være i språkpraksis hos ordføreren. Her blir jeg bevisst på å snakke norsk med nordmenn, sier 24-åringen.

Les også: Frykter for fremtiden til språkpraksisplassene

Les også: Møt Irene (25) fra Kongo, hun er norsklærer