Slik vil de lokke nye innbyggere til Fusa

Osøyro (NRK): – Det er svindyrt å bo i Fusa, og det må vi gjøre noe med!

- Det er altfor dyrt å bo i Fusa og alt for høye avgifter, mener Magne Djuvik (Frp Fusa).

VIL HA BILLIGERE BOLIGER: Magne Djuvik fra Fremskrittspartiet i Fusa i aksjon under NRKs valgfergedebatt, der boligutvikling var ett av de viktige temaene.

Valglogo

Dette sa Magne Djuvik fra Fremskrittspartiet i Fusa under NRKs valgfergedebatt.

Befolkningsvekst, bosetting av flyktninger, kommune- og skolesammenslåing er viktige saker under kommunevalget i Fusa 2015.

Trenger nye arbeidsplasser

De siste tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at Fusa for øyeblikket har 3838 innbyggere. Samtlige partier er enige om at det er plass til flere.

Svein Lang fra Senterpartiet har følgende oppskrift:

– Det lages i dag nydelige boliger for 1,2 millioner kroner med utsikt til Bjørnefjorden. Du får like mye her som du får for 2,1 millioner andre steder – det er ikke der problemet ligger. Vi må skaffe flere arbeidsplasser, og helst smarte arbeidsplasser. Det er alfa omega, sier Lang.

– Priser oss ut

Bjarte Samnøy fra KrF: – Det er altfor mange tomme hus i Fusa. Vi er ikke flinke nok til å snakke pent om bygda vår. Mange små bygder kjemper mot hverandre i stedet for å kjempe sammen, sier han.

– Det burde vært lettere å få folk til å bosette seg her. Vi må ha en runde på arealplanen og bruke de fineste plassene på bolig. Vi må ikke prise oss ut. Fusa er blant de dyreste kommunene og har skrudd opp avgiftene, sier Djuvik fra Frp.

Aud May Boge fra Høyre: – Vi har ikke vært gode på dette i siste periode. Vi må jobbe opp mot grunneier og næringsliv for å få til like flotte prosjekt som de får til på andre siden av fjorden, og i Bergen.

Vil bosette flere innvandrere

Når det gjelder å bosette nye landsmenn er partiene stort sett positive, selv om Fusa kun klarte å ta imot fire av de ti de sa ja til i fjor.

Atle Kvåle, Ap: – Fusingene har alltid hatt et stort og varmt hjerte. Vi må være rause og hjelpe dem som har det vanskelig. Vi har mange gode eksempler på dette i Fusa, og er helt sikker på at dette skal vi greie det også fremover, sier han, og legger til:

– Fremtid er viktigere enn fortid. Vi må legge opp til gode fasiliteter nært en nabokommue i vekst, som Os, slik at vi kan dra nytte av veksten, sier Kvåle.

I motsetning til rivalen Høyre ønsker Ap å se på muligheten for å redusere antall skoler fra syv til kanskje fem. I dag har Fusa syv barneskoler med et snitt på 54 elever på hver skole.

- Vi må legge opp til attraktive tomter i nærheten av Os kommune som er i vekst, og nyte gevinsten, sier Atle Kvåle (Fusa Ap).