Slik unngår du rotteplagen

Skadedyrfirmaene har så mye å gjøre at de etterlyser flere rottefangere. Men noen ting kan du selv gjøre for å holde rottene vekke. Her er fem tips.

rotte

SKADEDYR: Etterspørselen etter skadedyrteknikere er økende. Både rotter og veggdyr er problemer som må nedkjempes.

Foto: Rakel Rønning Ramsdal / NRK

– Vi er på jakt etter folk hele tiden, sier avdelingsleder Kjell-Rune Sivertsen ved Nokas skadedyrkontroll Vest. Behovet for skadedyrutryddere er nå større enn bedriftene klarer å dekke.

Men det finnes forholdsregler man kan ta hjemme for å unngå at problemet blir så stort at man må kontakte fagfolk.

Her er skadedyrtekniker Lars Botnen i Anticimex sine beste tips:

Lasse Botnen, Anticimex

BRUK FELLE: Lars Botnen råder folk til å bruke klappfeller, ikke rottegift.

Foto: Kjetil Ryland / NRK

1. Ha det ryddig

Ha det rent og ryddig rundt huset. Rotter liker å gjemme seg på vei inn i et hus, og hvis det er ryddig, finner de ikke gjemmesteder. Fjerner du rot og rask rundt grunnmuren, blir det vanskeligere for rottene å finne veien inn.

2. Sett opp musebånd

I tilfelle rottene likevel, til tross for et rent og ryddig ytre, kommer seg frem til huset, er det et godt tips å sette opp musebånd rundt huset. Da klarer ikke rottene å komme opp mellom grunnmur og kledning og videre inn i veggene.

3. Dekk ventilene med netting

Sikre alle ventiler med netting. Bruk metallnetting med en maskestørrelse på 5 mm i alle ventilasjonsrør som går gjennom veggene i grunnmuren.

4. Fjern fuglematen

Mange liker å mate fuglene. Det er fint, men rotter liker også fuglemat. Derfor bør du mate fuglene i kontrollerte former, helst et stykke unna huset. Å ha fuglematen i et tre er et godt alternativ. Det er dessuten viktig å fjerne matrestene når fuglene har fløyet, så du ikke lager restefest for rottene.

5. Bruk klappfeller

Har skaden skjedd og du har fått rotter i hus og hage, er det lurest å bruke feller. Bruker du gift, kan rottene dø inne i huset, og forårsake en lukt du garantert vil unngå. Det beste alternativet er klappfeller. Kjøp et litt stort rør, legg en klappfelle med åte inni røret. Da vil rottene gå inn i røret og bli slått ihjel. Det beste er å legge røret med fellen ute, slik at de biter på agnet før de kommer seg inn i huset.

På jakt etter flere skadedyrteknikere

Rune Bratland, daglig leder i Skadedyrbedriftenes bransjeorganisasjon sier bransjen har behov for flere folk. Og man kan komme langt, selv med lite utdanning. Det viktigste er førerkort og god allmennkunnskap.

– Er man ung og vil komme seg ut i arbeidslivet, er det veldig gode muligheter for å bygget opp kunnskap og kompetanse, sier han.

Skadedyr

VEKSTBRANSJE: Det er gode karrieremuligheter i skadedyrbransjen, ifølge Kjell-Rune Sivertsen i Nokas.

Foto: May-Helen Rolfsnes

Kjell-Rune Sivertsen i Nokas er enig.

– Har du litt interesse, ikke er redd for å bli våt, vil ha egen servicebil og bli selvstendig arbeider, da er dette kjempe, sier Sivertsen.