NRK Meny
Normal

Slik unngår du rotteplagen

Skadedyrfirmaene har så mye å gjøre at de etterlyser flere rottefangere. Men noen ting kan du selv gjøre for å holde rottene vekke. Her er fem tips.

rotte

SKADEDYR: Etterspørselen etter skadedyrteknikere er økende. Både rotter og veggdyr er problemer som må nedkjempes.

Foto: Rakel Rønning Ramsdal / NRK

– Vi er på jakt etter folk hele tiden, sier avdelingsleder Kjell-Rune Sivertsen ved Nokas skadedyrkontroll Vest. Behovet for skadedyrutryddere er nå større enn bedriftene klarer å dekke.

Men det finnes forholdsregler man kan ta hjemme for å unngå at problemet blir så stort at man må kontakte fagfolk.

Her er skadedyrtekniker Lars Botnen i Anticimex sine beste tips:

Lasse Botnen, Anticimex

BRUK FELLE: Lars Botnen råder folk til å bruke klappfeller, ikke rottegift.

Foto: Kjetil Ryland / NRK

1. Ha det ryddig

Ha det rent og ryddig rundt huset. Rotter liker å gjemme seg på vei inn i et hus, og hvis det er ryddig, finner de ikke gjemmesteder. Fjerner du rot og rask rundt grunnmuren, blir det vanskeligere for rottene å finne veien inn.

2. Sett opp musebånd

I tilfelle rottene likevel, til tross for et rent og ryddig ytre, kommer seg frem til huset, er det et godt tips å sette opp musebånd rundt huset. Da klarer ikke rottene å komme opp mellom grunnmur og kledning og videre inn i veggene.

3. Dekk ventilene med netting

Sikre alle ventiler med netting. Bruk metallnetting med en maskestørrelse på 5 mm i alle ventilasjonsrør som går gjennom veggene i grunnmuren.

4. Fjern fuglematen

Mange liker å mate fuglene. Det er fint, men rotter liker også fuglemat. Derfor bør du mate fuglene i kontrollerte former, helst et stykke unna huset. Å ha fuglematen i et tre er et godt alternativ. Det er dessuten viktig å fjerne matrestene når fuglene har fløyet, så du ikke lager restefest for rottene.

5. Bruk klappfeller

Har skaden skjedd og du har fått rotter i hus og hage, er det lurest å bruke feller. Bruker du gift, kan rottene dø inne i huset, og forårsake en lukt du garantert vil unngå. Det beste alternativet er klappfeller. Kjøp et litt stort rør, legg en klappfelle med åte inni røret. Da vil rottene gå inn i røret og bli slått ihjel. Det beste er å legge røret med fellen ute, slik at de biter på agnet før de kommer seg inn i huset.

På jakt etter flere skadedyrteknikere

Rune Bratland, daglig leder i Skadedyrbedriftenes bransjeorganisasjon sier bransjen har behov for flere folk. Og man kan komme langt, selv med lite utdanning. Det viktigste er førerkort og god allmennkunnskap.

– Er man ung og vil komme seg ut i arbeidslivet, er det veldig gode muligheter for å bygget opp kunnskap og kompetanse, sier han.

Skadedyr

VEKSTBRANSJE: Det er gode karrieremuligheter i skadedyrbransjen, ifølge Kjell-Rune Sivertsen i Nokas.

Foto: May-Helen Rolfsnes

Kjell-Rune Sivertsen i Nokas er enig.

– Har du litt interesse, ikke er redd for å bli våt, vil ha egen servicebil og bli selvstendig arbeider, da er dette kjempe, sier Sivertsen.

Siste video

Programleder er Mariann Reikerås
.....på kaien ventet familien.
Aksjon mot det politiet mener er asylsøkere som har oppgitt feil hjemland. Se sendingen med programleder Jan Børge Leirvik.