NRK Meny
Normal

Ber folk passe på naboens hus i julen

Politiet i Sunnhordland opplevde en enorm innbruddsbølge i julen 2013. Nå gir han råd til å ta forholdsregler for å unngå uvelkomment besøk.

Bernt Norvalls

FORHOLDSREGLER: Leder for felles operativ enhet i Sunnhordland og Haugaland-politiet, Bernt Norvalls mener folk med enkle grep kan redusere risikoen for innbrudd.

Foto: Marte Rommetveit

– Statistisk sett så er det mer innbrudd i julen enn ellers i året, sier Bernt Norvalls, leder for felles operativ enhet i Haugaland og Sunnhordland-politiet.

Det fikk flere innbyggere i Sunnhordland merke i fjor. Mobile vinningskriminelle gjorde raid på Bømlo, Fitjar og Stord.

– Det ble gjort en god del villainnbrudd i Sunnhordland i fjor. Spesielt på Stord. Det vil vi prøve å forebygge i år, sier Norvalls.

Enkle grep

Norvalls er opptatt av at folk selv kan gjøre noen enkle grep for å forebygge innbrudd i huset.

– Det handler om å være litt bevisst når man går hjemmefra. Sørge for at vinduer er lukket og dører er låst. Hvis man reiser vekk så gjelder de vanlige rådene med å ha litt boss i søppelspannet, litt lys i huset og sørge for at posten blir hentet.

Norvalls anbefaler folk å alliere seg med naboene.

– Inngå gjerne en avtale med naboene om at de titter litt på huset av og til.

– Svært profesjonelle folk

– Ser innbruddstyvene etter disse tingene?

– Ja. Vi gjorde en analyse av de innbruddene som ble gjort i Sunnhordland i fjor. Det vi ser er at det er svært profesjonelle folk. Det er nesten sånn at man ikke kan se at det har vært folk inne i huset. Mye tyder på at det har vært rekognosert på forhånd, for å sjekke om det er folk hjemme. De stjeler også lett omsettelige ting som kontanter, sølvtøy og andre verdisaker.

– Anbefaler dere folk å gjemme verdisakene sine i huset, hvis de reiser vekk?

– Hvis man skal reise vekk i julen er det jo et enkelt grep å låse verdisakene ned eller gjemme de et sted i huset.