Hopp til innhold

Slik takler du å være distré

Må du stadig ut på leteaksjon etter mobiltelefonen, nøklene eller bankkortet? Det finnes håp.

Student
Foto: Image Source/Kalle Singer / Image Source

For å ta det viktigste først: Å være distré betyr mest sannsynlig ikke at det er noe galt oppe i hodet ditt.

– Det betyr at man blir borte i egne tanker og har ikke fokus på det man gjør. Da får man gjerne betegnelsen vimsete, distré eller tankeløs, sier professor i klinisk nevropsykologi, Astrid J. Lundervold, ved Universitetet i Bergen.

Det er altså helt menneskelig å glemme å kjøre av motorveien på den rette avkjørselen. Det er også helt greit å sette en kanne med nytraktet kaffe i kjøleskapet, eller å finne igjen mobilen i fryseboksen.

Gutter mer vimsete

Det er ifølge Lundervold mange årsaker til at dette skjer. Det handler om stress, lite søvn, og det handler om personligheten vår.

– De som er minst distré, er de menneskene som er flinke til å ta én ting om gangen, og som er opptatt av de nære ting. De er fokuserte, forteller hun.

Du har sikkert også sett unge foreldre i butikken som står og bysser på handlevognen.

Astri J. Lundervold

Lundervold viser til studier som viser at gutter er noe mer vimsete enn jenter i barndommen, og at middelaldrende menn kan være mer distré enn kvinner på samme alder, som gjerne er bedre til å huske bursdager og andre viktige datoer. Men det er også store forskjeller innenfor kvinne- og mannegruppene.

Mer distré enn våre forfedre

Astri J. Lundervold

Astri J. Lundervold er professor og spesialist i klinisk nevropsykologi ved Universitetet i Bergen.

Foto: UIB

– Var vi mennesker like distré i tidligere tider?

– Hvis vi tenker at det å være distré handler om å miste fokus, tror jeg det er riktig å si at det er flere ting som distraherer oss som lever i informasjonssamfunnet. Vi multitasker mer, mener Lundervold.

– Du har sikkert også sett unge foreldre i butikken som står og bysser på handlevognen. Det har hendt meg også. Da gjør man en automatisert handling. Man bysser så ofte på en vogn, at man ikke tenker over hva man gjør, beskriver hun, samtidig som hun vil be alvorlig distré mennesker å oppsøke hjelp.

Kan være farlig

– Å være distré kan være del av et mer omfattende oppmerksomhetsproblem, og i enkelte tilfeller kan det føre til ulykker og alvorlige hendelser. Da kan det være på tide å søke hjelp. Den hjelpen handler om å trene på å være fokusert. Stoppe opp, og tenke seg om, sier professoren.

De som er minst distré er de menneskene som er flinke til å ta én ting om gangen.

Astri J. Lundervold

Lundervold sitt råd til deg som plages av å være distré er å:

  • Stoppe opp
  • Fokusere
  • Tenke

– For dem som virkelig plages av dette i hverdagen, kan det være lurt å ha faste rutiner i situasjoner som er viktige for deg. Skal man ut å reise, bør man ha rutiner på hva man skal gjøre. En ting om gangen, og begrense det som distraherer. Gjerne skriv ned og kryss av etter hvert, råder Lundervold.