Slik skjedde helikopterulykken – minutt for minutt

Klokken 15.56 slo mobilen til ekteparet inn på en basestasjon nær Seljestad. Siden ble det stille frem til helikoptervraket ble funnet klokken 03.08. Dette vet vi om helikopterulykken i Røldal.

Helikoptervrak i Røldal

VRAK: Helikopteret er totalvrak etter ulykken i Røldal. Et ektepar i 40-årene omkom.

Foto: Tale Hauso / NRK Hordaland

Natt til mandag lette et stort antall redningsmannskap i Røldalsfjellet i over fem timer. Med lite informasjon og stadig dårligere vær, ble aksjonen utfordrende.

I en fjellskrent drøye hundre meter over dalbunnen fant til slutt letemannskapet helikopteret av typen R-44 som var meldt savnet.

Ekteparet Jarle Hegerland (46) og Ann-Cathrin Losvik (48) omkom i ulykken.

I etterkant av ulykken har politiet og Statens havarikommisjon (SHT) rutinemessig satt i gang etterforskning.

Dette vet vi om tidsforløpet så langt:

 • Cirka 15.20: Helikopteret tar av fra Røldal skisenter med retning mot Karmøy. Lensmann i Hardanger, Terje Kvalsvik, opplyser tirsdag formiddag at de foreløpig ikke har et mer eksakt tidspunkt enn at helikopteret tok av mellom 15.20 og 15.30.
 • Helikopteret tar av i retning Karmøy. Klokken 15.56 blir det registrert et treff på en basestasjon nær Seljestad.
 • Klokken 21.30: Pårørende tar kontakt med Vest politidistrikt.
 • Klokken 21.53: Hovedredningssentralen i Sør-Norge (HRS) blir kontaktet av flyplasstårnet på Flesland om et savnet helikopter.
 • Klokken 22.05: HRS konkluderer etter å ha snakket med operasjonssentralen i politiet å sette i gang en leteaksjon. Sea King-helikopteret fra Sola blir sendt i retning Røldal, og hjelpemannskap fra Røde Kors i Odda og Røldal blir kalt ut.
Laster kart, vennligst vent...

SKISENTER: Helikopteret tok av fra Røldal skisenter i 15.30-tiden søndag ettermiddag.

 • Klokken 22.36: Den første tiden vet ikke HRS i hvilket område de skal starte søket. En halvtime etter aksjonen ble utløst blir det kjent at det er registrert et treff på basestasjonen nær Seljestad.
 • Klokken 03.08: Været blir en stadig større utfordring for letemannskapene. Men åtte minutter over tre gjør Sea King-helikopteret et funn. Helikopteret har imidlertid ikke tid til å hengende i luften ved funnstedet på grunn av det tette snøværet. En skuterpatrulje i nærheten hjelper til.
Helikopterstyrt i Røldal

HELIKOPTERSTYRT: Helikopteret med to personer om bord styrtet her nord for Røldal søndag.

Foto: Gisle Jørgensen / NRK
 • Klokken 03.32: Det blir vurdert som sikkert for bakkemannskap fra Røde Kors å ta seg frem til funnstedet.
 • Klokken 03.35: Både Statens havarikommisjon og den alpine redningsgruppen fra Bergen blir kontaktet.
 • Klokken 04.53: Mannskap fra Røde Kors er fremme ved vraket. De to personene om bord i helikopteret blir bekreftet omkomne på stedet. Røde kors-mannskapet begynner jobben med å få de omkomne ned fra fjellskrenten.
 • Klokken 06.17: Mannskap fra Røde Kors er tilbake ved Røldal skisenter med de to omkomne. De blir fraktet videre til Odda.
 • Klokken 17.20: Helikopteret blir fraktet ned fra fjellet.
Oversiktsbilde av ulykkeshelikopter

Oversiktsbilde av ulykkeshelikopter

Skal etterforske været

Dårlig vær og svinnende dagslys gjorde at det ble en kamp mot klokken for å undersøke havaristedet før det ble for sent mandag ettermiddag.

Luftfartsavdelingen til SHT har blitt igjen i Odda for å snakke med blant annet politi og andre vitner. Havariinspektør Tor Nørstegård opplyser til NRK at vraket er på vei til Lillestrøm for videre undersøkelse.

Politiet har i etterkant av ulykken bedt de som var i bakken på ulykkestidspunktet ta kontakt.

– Vi har fått inn en del vitneobservasjoner. Det var mange i skibakken på tidspunktet helikopteret tok av, sier lensmann Hardanger, Terje Kvalvik.

Etterforskningen har i dag pågått for både lensmannskontoret, felles etterforskningsenhet i Vest politidistrikt og havariinspektører fra SHT.

– Det er ennå for tidlig å si hva som har skjedd. Vi jobber med å hente inn tekniske data, detaljerte værbeskrivelser for ulykkestidspunktet og vitneavhør, sier Kvalvik.

Lensmannen bekrefter at politiet og krimteknikerne rakk å gjøre de nødvendige undersøkelsene på stedet, før helikopteret måtte bli fraktet bort.

Helikopetervraket etter ulykka i Røldal

VRAK: Helikoptervraket blir fraktet med bil til Havarikommisjonens hovedkvarter i Lillestrøm for å bli undersøkt der.

Foto: Tale Hauso / NRK