NRK Meny
Normal

Slik skal mastemillionene fordeles

Regjeringen inngår kompromiss når 100 erstatningsmillioner skal fordeles i Hardanger.

Monstermaster i Kvam, Hardanger

FÅR MEST: En kraftmast står ferdig i Kvam i sommer. Kvam herad får flest penger når 100 erstatningsmillioner nå skal fordeles til de berørte kommunene.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

I dag avslører regjeringen hvordan kommunene som er berørt av kraftlinjebyggingen i Hardanger skal dele erstatningspengene. Regjeringen har bestemt at 100 millioner skal fordeles mellom kommunene som får den omstridte kraftledningen innenfor sine grenser.

Inngår kompromiss

Mest får Kvam med 32 millioner kroner, fulgt av Ulvik som får 20 millioner og Granvin med 17 millioner kroner. Samnanger kommune får 8 millioner mens Eidfjord får 3, 7 millioner kroner.

Dessuten er det satt av 18 millioner som det interkommunale Hardangerrådet skal disponere.

Kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete (Sp) går for kompromiss i fordelingen av erstatningsbeløpet, og mastepunkter og antall meter kraftledning skal telle med.

Liv Signe Navarsete

KOMPROMISS: - Jeg håper man nå blir fornøyd med den fordelingen i Hardanger, sier statsråd Liv Signe Navarsete.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

– Akkurat på dette punktet har det vært noe ulikt syn, og derfor fant vi ut at det var greit å ta et kompromiss der begge deler blir vektlagt like mye. Jeg tror det er en grei fordeling, sier Navarsete til NRK.

Omdiskutert erstatningsbeløp

Det har vært uenighet om en skulle prioritere ledningsmeter eller antall mastepunkter. Forskjellen mellom de to kriteriene utgjør flere millioner kroner for enkelte av kommunene .

Nå får i stedet alle parter det som de vil.

– Jeg håper man nå blir fornøyd med den fordelingen i Hardanger. Jeg er sikker på at pengene blir godt brukt, og at de vil bidra til å gi vekst og utvikling i området, sier Navarsete.

Samnanger kommune var lenge kritiske til forslaget om at Hardangerrådet skulle få disponere en stor del av dei 100 millionene, ettersom Samnanger ikke er en del av rådet.

Glede i Samnanger

I dag ble det kjent at Samnanger får tildelt 8,2 millionar kroner, og det er ordfører Marit Aksnes Aase glad for.

– Det er en gledens dag i Samnanger i dag, for vi kommer enda bedre ut av den fordelingen nå enn vi egentlig hadde håpt på - i alle fall etter debattene de siste ukene.

– Jeg er veldig glad for at vi er blitt hørt, og for at en har gått inn for ulike fordelingsnøkler, sier Aase.