Slik samlet hun inn én million til asylbarna

Aina Heldal Bøe har viet livet sitt til å hjelpe asylbarn og familiene deres. Asyldugnaden hennes har hjulpet nesten 150 barn som søker om asyl.

Aina Heldal Bøe i Vestlandsrevyen intervjuet av Jan Børge Leirvik

SE VIDEO: Aina Heldal Bøe er gjest hos Jan Børge Leirvik i Vestlandsrevyen.

Aina Heldal Bøe ble landskjent da hun kjempet for åtte år gamle Nathan Eshete sin sak mot norske myndigheter.

Det siste halvåret har hun jobbet for å samle inn én million kroner for å skaffe gratis advokat til alle 600 asylbarna som venter på å svar om opphold i Norge. Like før nyåret kom de i mål.

– Det har vært en fantastisk nasjonal dugnad som nå har vart i et halvt år, der pengene hovedsakelig er kommet fra vanlige folk, sier Heldal Bøe.

– Men det har også vært menigheter, fagforbund, organisasjoner som har vært med å bidra. Det har vært mange ulike arrangementer gjennom høsten. Alt fra konserter til loppemarkeder.

Pengene er hovedsaklig kommet fra vanlige folk.

Aina Heldal Bøe

Midlene skal brukes av NOAS

Alle pengene som nå er samlet inn går til NOAS. Det er de som skal gi ut informasjon til de aktuelle familiene om nye asylregler, og som også skal yte den rettshjelpen asylfamiliene trenger.

To personer har siden august arbeidet heltid med å hjelpe disse familiene takket være pengene fra dugnaden. I fremtiden kan det bli enda flere.

– Jeg er en av flere advokater som jobber dugnad for denne saken, slik at alle pengene som kommer inn fra rettshjelpsduganden kan gå til NOAS, sier Aina Heldal Bøe.

(Saken fortsetter under bildet)

Nathan etter at dommen ikke blir anket

SAMMEN MED NATHAN: Aina Heldal Bøe fotografert sammen med Nathan og faren Asfaw Eshete.

Foto: Runa Victoria Engen / NRK

– Utsendelser på feil grunnlag

Så langt har 95 barn som har fått rettshjelp fra dugnaden fått opphold i Norge. 49 er lovlig i landet mens de venter, og 63 venter på svar.

Nå vil også de resterende asylbarna som de ikke har rukket å hjelpe, få advokat takket være denne millionen.

Likevel er mange asylbarn blitt sendt ut av landet det siste året. Mange politikere har ment at det har skjedd på tross av at regjeringens lovnader.

Utsendelsene har skjedd på feil grunnlag

Aina Heldal Bøe

– Jeg mener utsendelsene har skjedd på feil grunnlag. Derfor bør de få prøvd sakene sine på nytt, sier Aina Heldal Bøe.

Nå avventer vi den politiske prosessen. Det blir veldig spennende å se. SV har kommet med et forslag om at alle sakene til dem som er sendt ut skal behandles på nytt. Dette støtter jeg fullt ut. Skulle den behandlingen vise at de burde ha fått bli i Norge må de få komme tilbake.

– Men noen av barna har foreldre som har kommet hit og søkt opphold med falske papirer?

– Jeg mener at på tross av foreldrenes handlinger så er hensynet til barna som er det viktigste.