Hopp til innhold

Slik redder de Norges hardest brannskadde

På brannskadeavsnittet i Bergen reddes alvorlig brannskadde fra det ugjenkjennelige tilbake til et normalt liv. Vi advarer mot noe sterke bilder.

Karoline Grøtte

KJEMPETAKKNEMLIG: Karoline Grøtte fra Stavanger var alvorlig brannskadet i store deler av ansiktet. I dag kan skadene nærmest ikke sees.

Foto: NRK

– Det er rett og slett fantastisk å se hva de har fått til, når man kommer inn med så store skader.

– Evig takknemlig

Det forteller Karoline Grøtte fra Stavanger. Hun fikk 20 prosent av kroppen alvorlig brannskadet etter en ulykke med en bioetanol-peis i sommer.

Men takket være den unike kompetansen hos brannskadeavsnittet på Haukeland universitetssykehus ble mye av kroppen reddet. Grøtte lå tyve døgn på avdelingen, og fikk helbredet alvorlig brannskadet hud i både ansikt og på hender.

– Jeg er ekstremt takknemlig for den behandlingen jeg fikk der, sier hun, måneder etter at hun ble skrevet ut fra sykehuset.

Du kan se bildene av hvordan hendene til Karoline ble helbredet i grafikken øverst i saken.

Redder landets mest alvorlig skadde

De mest kompliserte brannskadene i Norge sendes til brannskadeavsnittet på Haukeland. Her kommer spedbarn med alvorlige skoldeskader, arbeidsulykker med kjemikalier og etseskader og de mest alvorlige flammer- og røykskadde etter branner.

Brannskadd hånd

REDDET: En annen som fikk kroppen helbredet, er ti måneder gamle Caroline. Hun brant seg kraftig på hendene, og kan takke legene på Haukeland for at hendene hennes ble reddet.

Foto: Privat

Avdelingen har på litt under 30 år opparbeidet seg som et flaggskip i sitt fagfelt, og står i dag klar til å ta imot brannskadde fra hele Norden i tilfelle større katastrofer inntreffer.

– Mange av pasientene våre er lenge i livsfare, sier Hallvard Vindenes.

Han er avdelingsoverlege på Norges eneste brannskadeavsnitt, og har vært der nesten helt siden starten på 80-tallet. Legen jobber med pasienter som har store og alvorlige skader, og lever i usikkerhet over lang tid.

Har reddet over 2000 pasienter

Siden 1984 har litt over 2000 mennesker blitt reddet og restituert her, og hvert år tar avdelingen imot rundt 10 prosent av de mest alvorlige brannskadene i landet.

NRK har fått utlevert tall fra brannskadeavdelingen, som viser fordelingen mellom kjønn, barn, type skader. Teamene på avdelingen behandlet i fjor 90 pasienter, og det er de verste flamme- og skoldeskadene som utgjør størstedelen av pasientene.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Nederst i artikkelen kan du historien til noen av dem som har fått liv og lemmer reddet på brannskadeavsnittet.

Sov gjennom den verste behandlingen

Enkelte skadde har store deler av kroppen, og krever kontinuerlig oppfølging av flere sykepleiere og leger døgnet rundt.

En gjennomsnittlig pasient ligger på avdelingen i litt under 20 døgn.

Først etter 10-14 dager begynte jeg å komme til meg selv.

Karoline Grøtte, pasient på brannskadeavdelingen

For Karoline Grøtte sin del husker hun ikke så mye av den første tiden.

– Jeg har tenkt en del på den første tiden selv. Men jeg husker veldig lite av det, fordi man er neddopet mye av tiden. Jeg sov mesteparten, forteller hun.

Mens hun sov ble huden balsamert og overvåket kontinuerlig. Død hud ble fjernet, og til slutt erstattet med frisk hud fra låret.

– Først etter 10-14 dager begynte jeg å komme til meg selv, sier Grøtte.

Pasienter som har vært ved avdelingen får ofte et nært forhold til de ansatte der, forteller avdelingsoverlege Vindenes.

– Tidligere pasienter har kommet til meg og fortalt om hvor bra det går med dem. Det er veldig hyggelig å høre, sier han.

Måtte kjempe lenge for brannavsnittet

Men det har slett ikke vært noen selvfølge at Norge skal ha en egen brannskadeavdeling. Frem til 80-tallet hadde ingen norske sykehus ekspertise på sårbehandling etter brannskader, og de mest alvorlig skadde måtte sendes til utlandet - dersom det i det hele tatt var mulig.

Fridjov Wiik fikk sprutende varm væske over seg i en arbeidsulykke på anlegget, og fikk brannskader på 90 prosent av kroppen. Legene gav ham bare noen dager å leve, men behandling på Haukeland og i Danmark reddet til slutt livet hans.

Legene spurte Fridtjov om de kunne bruke ham som eksempel for behovet for en norsk brannskadeavdeling, og han sa ja. Fire måneder etter ulykken klarte Fridtjov å stå på egne bein, og tre år senere vant legene og Haukeland også kampen.

Slet lenge med å få fagfolk

Avdelingsoverlege Vindenes forteller at det i oppstarten var svært vanskelig å få tak i nok spesialsykepleiere.

Hallvard Vindenes

VETERANEN: Avdelingsoverlege Hallvard Vindenes har reddet brannskadde siden oppstarten i 1984.

Foto: Ingfrid Berge Fossåskaret / NRK

– Det var et konstant problem i frem . I den perioden var vi nødt til også å sende pasienter til utlandet, men etter det har vi klart å behandle pasientene her ved Haukeland.

27 år senere er listen lang over dem som har blitt reddet på avdelingen. Overlegen tror det har vært avgjørende at Norge har fått en egen spesialavdeling for brannskadde.

– Det har vært veldig viktig, at folk som får så store og omfattende skade rblir behandlet hjemme i Norge, fremfor å bli sendt til Sverige eller Danmark. I tillegg har vi kunne ha dialog med sykehusene når pasientene blir sendt hjem, og sørge for at de får rett oppfølging.

Avdelingen har helt klart reddet mange liv, mener Vindenes.

– Det å ha en egen avdeling her har redusert dødeligheten. Det er helt klart en fordel at pasienter slipper å bli fraktet til utlandet.

Skryter av personalet

Karoline Grøtte kan takke Vindenes og kollegene for at hun kunne dra fra Haukeland med de verste skadene helbredet.

– De som var spesielt der, var at de hadde så god tid til deg. Jeg ble passet på, og de fulgte utrolig godt opp. Personalet var rett og slett fantastiske, og jeg følte meg veldig godt ivaretatt,

Caroline 10 mnd

REDDET SPEDBARN: En annen som fikk hjelp på Haukeland, var ti måneder gamle Caroline. Hun brant hendene alvorlig på ovnen i stuen. Legene klippet vekk all død hud - og erstattet den med ny.

Foto: NRK / Privat

Les og se historien til Caroline og mamma Camilla her.

Karoline

ANSIKTET HELBREDET: Karoline Grøtte brant 20 prosent av kroppen i en ulykke med en etanolpeis. De verste arrene er i dag borte.

Foto: NRK / Privat

Les og hør mer om historien til Karoline her.